Kleine verhuurders in de knel door strengere renteaftrekregels

4 oktober 2024

Verlies van renteaftrek raakt woningmarkt

Kleine vastgoedbedrijven worden vanaf 1 januari geconfronteerd met een belastingverhoging door de versobering van de renteaftrek. Ondanks waarschuwingen over de impact op de woningmarkt, houdt het kabinet vast aan deze plannen. Dit betekent dat vastgoedbedrijven meer winstbelasting gaan betalen, waardoor investeringen in nieuwe woningen en verduurzaming onder druk komen te staan.

Geen renteaftrek tot €1 miljoen

Op dit moment kunnen bedrijven maximaal €1 miljoen of 20% van hun bedrijfsresultaat aan betaalde rente aftrekken. Dit gaat veranderen. Het kabinet wil de volledige renteaftrek tot €1 miljoen schrappen voor vastgoedbedrijven. Volgens vastgoedinvesteerder Timo Bergsma kan dit leiden tot een belastingdruk van 71%, terwijl het officiële vennootschapsbelastingtarief slechts 25,8% is. Dit schrikt investeerders af en belemmert verduurzaming en nieuwbouw.

Impact op transformaties en onderhoud

De belangenorganisatie Vastgoed Belang waarschuwt voor negatieve gevolgen, met name voor particuliere verhuurders die zich bezighouden met de ombouw van kantoorpanden naar woningen. Ook onderhoud en verduurzaming komen in gevaar. Door de beperkte renteaftrek zullen investeerders minder financiële ruimte hebben om onderhoud te plegen, wat op de lange termijn voor problemen kan zorgen.

Onzekerheid door wisselende regels

Hoogleraar vastgoedfinanciering Dirk Brounen en vermogensplanner Peter Beets van ABN Amro MeesPierson benadrukken dat de voortdurende wijzigingen in fiscale regels zorgen voor onzekerheid. Beets wijst erop dat investeerders behoefte hebben aan stabiliteit, zeker in tijden van krapte op de woningmarkt. Tegelijkertijd verlaagt het kabinet in 2026 de overdrachtsbelasting, wat volgens experts de negatieve impact van de renteaftrekbeperking niet compenseert.

Antifragmentatiemaatregel treft kleine vastgoedbedrijven

De renteaftrekbeperking is bedoeld als antifragmentatiemaatregel, die bedrijven moet ontmoedigen om vastgoed op te splitsen in verschillende bv’s om zo meerdere keren renteaftrek te claimen. Volgens vastgoedinvesteerder Timo Bergsma treft de maatregel echter onterecht kleine vastgoedbedrijven die niet aan belastingontwijking doen. Hij pleit voor een meer gerichte aanpak om de belastingmoraal te behouden.

Oplopende administratieve lasten

De beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs (RB) verwacht dat de maatregel veel extra administratieve lasten met zich meebrengt voor het mkb. Vooral de complexe definities rondom de aftrek leiden tot onzekerheid. Het RB heeft voorgesteld om de drempel voor renteaftrek te verlagen naar €100.000 en familieleden niet als derden aan te merken. Het kabinet heeft deze voorstellen niet overgenomen.

Bron: FD