Klaas Knot trekt aan de bel: huurwet moet van tafel

23 oktober 2024

De Wet betaalbare huur van voormalig woonminister Hugo de Jonge, bedoeld om huurprijzen in toom te houden, lijkt zijn doel voorbij te schieten. DNB-president Klaas Knot heeft tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington aangegeven dat het schrappen van deze wet een verstandige zet zou zijn. Volgens Knot zijn de huurprijzen juist gestegen en is het aanbod van huurwoningen fors gedaald sinds de invoering van de wet.

Teruglopende beschikbaarheid van huurwoningenEen huis kopen om te verhuren, pas op de valkuilen

De cijfers spreken boekdelen. Dit kwartaal is het aanbod van huurwoningen in de vrije sector met maar liefst 38% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral kleine verhuurders trekken zich massaal terug uit de markt. Knot geeft aan dat zij de voorkeur geven aan de verkoop van hun panden, in plaats van een lagere huurprijs te accepteren. Dit is een direct gevolg van de nieuwe wetgeving, gecombineerd met de strengere belastingregels in box 3 en de opkoopbescherming.

Minder nieuwbouw in het middensegment

Hoewel grote vastgoedbeleggers vooralsnog niet massaal in beweging komen, dreigt de ontwikkeling van nieuwe middelhuurwoningen wel onder druk te komen staan. Dit terwijl juist de vraag naar woningen in het middensegment, vooral onder starters en mensen met lagere inkomens, onverminderd groot blijft. Knot maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, aangezien de woningmarkt daardoor nog verder op slot kan raken.

Een wet met averechts effect

Het doel van de Wet betaalbare huur was om de huurprijzen van zo’n 300.000 woningen te verlagen, maar in de praktijk lijkt de wet een averechts effect te hebben. Verhuurders, met name de kleinere spelers, zien zich geconfronteerd met regels die hen ontmoedigen om hun woningen te verhuren. Hierdoor ontstaat er een verdere verschraling van het aanbod. ‘Als je alle effecten van deze wet naast elkaar zet, is het moeilijk om tot een positief oordeel te komen,’ aldus Knot.

Bron: fd.nl