Kies het juiste moment om te stoppen met de eigen zaak
22 maart 2021
Een eigen zaak is voor veel mensen de ultieme droom. Eigen baas zijn, je eigen zaken regelen, het is het ideaalbeeld waar veel mensen hun ziel en zaligheid in leggen. Maar wanneer moet je stoppen met de eigen zaak? Stoppen kost geld, maar te lang doorgaan kan vervelende consequenties hebben. Veel ondernemers vinden het lastig om het juiste moment te bepalen om een streep te zetten onder hun zelfstandig ondernemerschap. Corona zorgt ervoor dat meer ondernemers overwegen om de stekker uit hun bedrijf te trekken.
Stoppen met het bedrijf brengt soms hoge kosten met zich mee
Een ondernemer die wil stoppen met de eigen zaak moet heel veel regelen. Als er personeel in dienst is dat dus ontslagen wordt, moeten er transitievergoedingen worden betaald. Deze kunnen, afhankelijk van het aantal dienstjaren, flink oplopen. En dan is er vaak nog een bedrijfspand met een langlopend huurcontract wat wellicht moet worden afgekocht. Vooral ondernemers die vlak voor de uitbraak van corona met een nieuwe zaak wilden starten komen in de problemen. Ze krijgen geen overheidssteun omdat ze geen omzet over het voorgaande jaar hadden. Ze hebben geen reserves want die zitten vaak in de start van het bedrijf, de verbouwing van het bedrijfspand en andere kosten.
Weinig faillissementen maar wel veel stoppers
In 2020 trokken 140.000 ondernemers de stekker uit hun bedrijf. In de media werd gemeld dat er ondanks corona weinig faillissementen waren. Maar schijn bedriegt. Veel ondernemers lieten het zover niet komen en stopten voordat ze kopje onder gingen. Dat had soms heel wat voeten in de aarde. Contracten opzeggen, onderhandelen met de verhuurder over het ontbinden van een huurcontract. Niet zelden moest er een advocaat aan te pas komen om de zaken te regelen. Ondernemers hadden tijdens de eerste lockdown nog de hoop dat de crisis niet te lang zou duren en stelden dus het stoppen met de zaak uit. Maar met oplopende schulden kunnen steeds minder bedrijven het hoofd boven water houden en besluiten dus alsnog om de handdoek in de ring te gooien.
Soms is een faillissement onvermijdelijk
Ondernemers die onvrijwillig willen stoppen met hun bedrijf, worden door de Kamer van Koophandel verwezen naar een stappenplan. Daar komen vaak onvoorziene obstakels aan het licht. Het huurcontract en de ontslagvergoeding voor de medewerkers zijn vaak de grootste kostenposten. Maar vaak zijn er al schulden gemaakt in de aanloop naar het stoppen met de eigen zaak. Dan is een faillissement de enige optie en voor eenmansbedrijven de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Soms betekent dit dat een ondernemer voor jaren in de schulden zit. Heel af en toe is er een doorstart mogelijk.
Overheidssteun voor stoppende ondernemers
Verschillende deskundigen pleiten voor een stopperskrediet voor bedrijven die vanwege de coronacrisis willen stoppen. Het grote voordeel is dat de schuldeisers zoals de bank en crediteuren gewoon hun geld krijgen en dat de ondernemer slechts met één schuld blijft zitten. Ook compensatie voor de transitievergoeding door het UWV zou ondernemers kunnen helpen. De overheid zou als een ‘goed huisvader’ ondernemers tegemoet moeten komen. Zij zijn immers niet schuldig aan het moeten stoppen, de uitbraak van Covid-19 kon niemand voorzien.
Bron: Het Financieele Dagblad