‘Een kantoor inrichten voor vluchtelingenopvang is zeker niet eenvoudig’
7 april 2022
In Scharwoude in Noord-Holland wordt een voormalig kantoor ingericht voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het kantoor moet plaats bieden aan 150 personen. De benodigde vierkante meters zijn er, maar de inrichting is zeker niet eenvoudig. Er rijzen veel praktische problemen, zoals spullen die niet op voorraad zijn. Eenpersoonsdekbedden bijvoorbeeld, zodat op de eenpersoonsbedden nu noodgedwongen tweepersoons dekbedden worden gelegd. De eigenaar van het voormalige kantoor van Strukton heeft het pand beschikbaar gesteld. Tientallen vrijwilligers uit Scharwoude zijn dagelijks aan het werk om de kamers in te richten. Spullen worden onder meer door de dorpsbewoners aangedragen. Maar toch is er ook een tekort aan veel basale zaken.
Pand zou worden omgebouwd tot appartementencomplex
Toen vastgoedinvesteerder Jasper de Rooij kocht het pand om er appartementen in te realiseren. Vlak voordat hij de sleutel kreeg kwam de vraag van de gemeente Scharwoude of het kantoor in eerste instantie kon worden ingezet voor de opvang van 150 vluchtelingen. Hij en zijn aquisitiemanager Ruud Stam vonden dit meteen een goed plan. Het kantoor leent zich er ook prima voor. Het is nog ouderwets ingericht met werkkamers. De kantoortuin had hier nog niet zijn intrede gedaan. Deze kamers kunnen nu relatief eenvoudig geschikt gemaakt worden voor gezinnen. Slaapzalen zijn dus niet aan de orde.
Huiselijke aankleding
Omdat enige haast geboden is, wordt er in sommige opzichten geroeid met de riemen die beschikbaar zijn. Archiefkasten worden gebruikt als kledingkast. Maar de vrijwilligers doen hun best om de kamers huiselijk te maken door de steriele witte wanden een kleurtje te geven en in alle kamers naast bedden ook een gezellige zithoek te creëren. Het sanitair is wel een probleem. Toiletten zijn er genoeg. Maar de festivaltruck met badkamers die De Rooij en Stam ‘even’ dachten te huren was niet te vinden. Meer mensen die opvanglocaties aan het inrichten zijn komen immers op dat idee. Dus moeten er badkamers in het kantoorpand worden gerealiseerd. De loodgieters die deze klus moeten klaren zijn echter eveneens schaars.
Financiële hulp van de gemeente
De gemeente Scharwoude draagt zijn steentje bij aan de kosten. Zo betaalt de gemeente ongeveer een ton aan huur voor het komende jaar. Daarnaast werd 28.000 euro beschikbaar gesteld voor de helft van de boilers die nodig zijn voor de badkamers. Maar veel kosten betaalt Elfi, het bedrijf van De Rooij en Stam, zelf. Koffieapparaten, wasmachines, drogers, waterkokers en verf voor de muren worden door hen ingekocht. Voor het werk dat verzet moet worden wordt voor het grootste deel een beroep gedaan op vrijwilligers. Die komen uit het dorp, maar ook werknemers van Elfi steken in hun vrije uren de handen uit de mouwen. Scharwoude telt maar 415 inwoners maar de hulp die wordt geboden is hartverwarmend, aldus de heren van Elfi.
Woningzoekenden zijn de dupe
De initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen zijn dan wel positief, de situatie heeft ook een keerzijde. Zo werden in de afgelopen weken heel wat mensen die antikraak woonden in panden die op de nominatie staan om te worden gesloopt, op straat gezet. Zij moeten plaats maken voor vluchtelingen. Ook zijn er naast het kantoorpand in Scharwoude, meer panden die zouden worden omgebouwd tot woningen die nu eerst ingezet worden voor de opvang van vluchtelingen. Daarmee treedt er dus een flinke vertraging op. Dit is voor mensen die al heel lang op zoek zijn naar een woning natuurlijk geen goed nieuws.
Bron: Het Financieele Dagblad