Hoogbouw kan een uitkomst bieden voor het vasthouden van jonge gezinnen in de stad.

Al jaren is de gemeente Rotterdam bezig met het voorkomen dat vermogende gezinnen de stad uit trekken. Uit de statistieken van het CBS is gebleken dat van de gezinnen die in 2012 een kind kreeg, 28% binnen vier jaar vertrok uit Rotterdam. Ook blijkt uit de cijfers dat het vooral vermogende gezinnen zijn die verhuizen. Onder hen was 38 procent binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind uit de stad verdwenen.

Dat de jonge, vermogende gezinnen de stad verlaten is een trend die zich in alle steden toont. Steeds meer mensen willen in de stad wonen, maar er zijn steeds minder huizen beschikbaar. Door deze krapte is het aantal transacties in de regio met ruim 10% afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Voordelen van gezinnen

Gezinnen zorgen voor meer diversiteit en meer draagkracht in de stad. Daarnaast zijn de jonge gezinnen, de mensen die geld uitgeven, zorgen voor levendigheid en sociale samenhang. De diversiteit in de stad moet ook zorgen voor uiteenlopende voorzieningen. Als er meer keuzemogelijkheden zijn, wordt de stad steeds aantrekkelijker. Daar komen vervolgens weer bedrijven op af met werkgelegenheid.

Strategie

Rotterdam probeert op allerlei manieren het wonen in de stad aantrekkelijk te maken voor gezinnen. Er wordt veel bijgebouwd, met een recordaantal aan nieuwbouwwoningen in 2017. Er worden voornamelijk woningen uit het midden- en hoogsegment bijgebouwd wat het aanbod voor de jonge gezinnen moet verruimen. Daarnaast zijn er projecten waarbij de gezinnen de hoogte in gaan. De hoogbouw moet een uitkomst bieden waar er weinig ruimte meer is in de stad. Daarnaast speelt de kwaliteit van de woonomgeving een belangrijkere rol en wordt er geïnvesteerd in parken, speelplekken en bredere trottoirs.

Bron: NRC

Aanbevolen opleiding

Cursus Vastgoedbeheer

De Cursus Vastgoedbeheer is een uitgebalanceerde combinatie van inhoudelijke diepgang en praktische handvatten, checklists en tips. We kennen een flexibel curriculum. Zo kunt u op elk gewenst moment starten en woont u de praktijkdagen bij op de locatie van uw voorkeur.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Integraal Vastgoedbeheer & RisicomanagementIntegraal vastgoedbeheer houdt rekening met huisvestingskwaliteit en gebruikerstevredenheid, technisch beheer, financiële aspecten, innovatiemogelijkheden en juridische aspecten.
Klanttevredenheid & HuisvestingskwaliteitHet succes van het vastgoedbedrijf zit in de uitvoering, niet in het maken van plannen. Verhoogde klanttevredenheid en huisvestingskwaliteit levert altijd voordeel op.
Technisch VastgoedbeheerEen belangrijk onderdeel van goed vastgoedbeheer is het voortdurend in technisch goede staat houden van het vastgoed, zodat het aan de beoogde bestemming kan blijven voldoen.
Financiële Aspecten VastgoedbeheerHet streven is om de initiële investering en de vervolguitgaven van de huisvesting over een veel langere periode terug te verdienen.
Huurrecht & Aan- en verkoop van VastgoedU krijgt handvatten aangereikt om juridische conflicten in geval van huur en verhuur te voorkomen.
Innovatie & Design thinkingInnovaties kunnen op veel verschillende manieren en onderdelen worden bedacht en ingevoerd. De verschillende onderdelen kunnen onderverdeeld worden in incrementele -en radicale innovaties.

Ook interessant


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Vastgoedmarkt

Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt zijn afhankelijk van algemene economische ontwikkelingen, die ook tijdens deze module worden verkend. Ook wordt er aandacht geschonken aan de regionale verschillen.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: