Kansrijke gezinnen gaan de hoogte in

9 januari 2018

Hoogbouw kan een uitkomst bieden voor het vasthouden van jonge gezinnen in de stad.

Al jaren is de gemeente Rotterdam bezig met het voorkomen dat vermogende gezinnen de stad uit trekken. Uit de statistieken van het CBS is gebleken dat van de gezinnen die in 2012 een kind kreeg, 28% binnen vier jaar vertrok uit Rotterdam. Ook blijkt uit de cijfers dat het vooral vermogende gezinnen zijn die verhuizen. Onder hen was 38 procent binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind uit de stad verdwenen.

Dat de jonge, vermogende gezinnen de stad verlaten is een trend die zich in alle steden toont. Steeds meer mensen willen in de stad wonen, maar er zijn steeds minder huizen beschikbaar. Door deze krapte is het aantal transacties in de regio met ruim 10% afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Voordelen van gezinnen

Gezinnen zorgen voor meer diversiteit en meer draagkracht in de stad. Daarnaast zijn de jonge gezinnen, de mensen die geld uitgeven, zorgen voor levendigheid en sociale samenhang. De diversiteit in de stad moet ook zorgen voor uiteenlopende voorzieningen. Als er meer keuzemogelijkheden zijn, wordt de stad steeds aantrekkelijker. Daar komen vervolgens weer bedrijven op af met werkgelegenheid.

Strategie

Rotterdam probeert op allerlei manieren het wonen in de stad aantrekkelijk te maken voor gezinnen. Er wordt veel bijgebouwd, met een recordaantal aan nieuwbouwwoningen in 2017. Er worden voornamelijk woningen uit het midden- en hoogsegment bijgebouwd wat het aanbod voor de jonge gezinnen moet verruimen. Daarnaast zijn er projecten waarbij de gezinnen de hoogte in gaan. De hoogbouw moet een uitkomst bieden waar er weinig ruimte meer is in de stad. Daarnaast speelt de kwaliteit van de woonomgeving een belangrijkere rol en wordt er geïnvesteerd in parken, speelplekken en bredere trottoirs.

Bron: NRC