Jong bedrijf helpt bij controle op gezonde lucht op kantoor
28 april 2021
De Nederlandse startup Clarify ontwikkelt sensoren die de luchtkwaliteit in kantoren meten. Vastgoedbedrijf CBRE heeft deze sensoren nu in één van hun kantoren laten plaatsen. Hiermee kan onder andere de hoeveelheid aerosolen worden gemeten. Deze kleine deeltjes worden verantwoordelijk gehouden voor de verspreiding van het coronavirus. Als over een bepaalde tijd er weer meer op kantoor wordt gewerkt kan op deze manier worden geprobeerd de werkomgeving zo veilig mogelijk te houden voor het personeel.
Real-time informatie over de kwaliteit van kantoren
De systemen van Clarify meten niet alleen de aerosolen, maar ook fijnstof en andere schadelijke stoffen. Als de waarden in een bepaalde ruimte te hoog worden geeft de sensor een seintje. Er dient vervolgens geventileerd te worden. De ervaringen tot nu toe met de proefopstelling zijn positief. Als de pilot ook op de wat langere termijn een succes wordt zal CBRE zeker overwegen om meer van hun panden met deze sensoren uit te rusten. CBRE merkt dat hun klanten andere eisen stellen aan een kantoorruimte. Ging het voorheen vooral om de temperatuur en een aangenaam werkklimaat, nu moet de lucht vooral gezond zijn. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat naast energiebesparing en duurzaamheid ook een gezond werkklimaat hoge prioriteit krijgt bij het huren van een kantoorruimte.
Handig hulpmiddel voor de beheersing van mass spreading
De sensoren van Clarify zijn een nuttig hulpmiddel om de luchtkwaliteit in kantoren en andere ruimtes van minuut tot minuut in de gaten te houden. Als er straks weer meer mensen samen mogen komen, ook in binnenruimtes, kan de sensor meten of de luchtkwaliteit een risico is. Als er te veel aerosolen rondgaan kan er direct worden ingegrepen, bijvoorbeeld door extra te ventileren.
Ontwikkeld in de collegebanken
Clarify werd in 2019 opgericht door 3 ambitieuze mannen die toen nog studeerden. Letterlijk in de collegebanken ontstond het idee om een sensor te ontwikkelen om de luchtkwaliteit in kantoren te meten en te monitoren. De sensoren komen uit een 3D printer. De software is door de heren zelf ontwikkeld en kan worden gekoppeld met bestaande systemen voor gebouwmanagement. Met een investering van het Dutch Student Investment Fund die de startup recent ontving hopen zij het product verder te kunnen ontwikkelen en uitrollen. Ook de UvA en de HvA hebben inmiddels interesse getoond in de slimme sensoren.
Bron: Het Financieele Dagblad