Investeerders gooien massaal huurwoningen in de verkoop
12 november 2018
Sinds 2014 was de huizenmarkt vooral het terrein van zogenaamde ‘durfinvesteerders’. Zij kochten veel woningen op, maar verkopen deze nu massaal. De huizenprijzen stijgen zo hard, dat zij hun winst al lang behaald hebben. Vaak is dit meer dan ze gepland hadden en is het ook nog eens sneller gegaan dan gedacht. Het gevolg: een verkoopgolf. Komt er nu een einde aan de steeds maar stijgende huizenprijzen?
Huurwoningen gaan weg voor enorme bedragen
Amerikaanse vastgoedbelegger Heitman verkocht onlangs 1400 huurwoningen in Amsterdam voor 400 miljoen euro. Nederlandse vastgoedbelegger Orange Capital Partners (OCP) investeerde samen met Heitman. Volgens OCP was de beleggingsdoelstelling zeven jaar, maar de beoogde winst was nu al behaald. Bovendien was er veel interesse voor de woningen. De rente is laag, dus investeerders hebben meer interesse in woningen dan in bijvoorbeeld obligaties.
Ook het Britste Round Hill Capital wil veel huizen gaan verkopen. Het gaat om maar liefst 10.000 huurwoningen in het hele land die samen 1,4 miljard moeten opleveren. En miljardair George Soros verkocht dit jaar woningen ter waarde van 180 miljoen. Ook de Nederlandse pensioenfondsen verkopen een deel van hun huurwoningen.
De durfinvesteerders die de markt nu massaal verlaten, hebben in 2014 vooral woningen gekocht van woningcorporaties die in de problemen zaten, en van pensioenfondsen die hun bezit wilden verkopen. Ze zijn ingestapt toen de markt in een diep dal zat, en plukken daar nu de vruchten van. De woningprijzen stegen de afgelopen vijf jaar tenslotte met 25 procent.
Liever stabiliteit? Of toch nieuwe risico’s?
Het lijkt erop dat de huizenprijzen nu wat zullen afvlakken. Maar de kans is groot dat vooral in de Randstad het hoogtepunt nog niet bereikt is. De woningnood is daar zo groot, dat de huizenprijzen en de huren maar blijven stijgen. Welke beleggers stappen nu in in de huizenmarkt? Vooral zij die een langetermijnstrategie hebben. Zij gaan voor een stabiel rendement in plaats voor het snelle geld.
Toch is er nog steeds ruimte voor durfkapitaal. Dit speelt vooral in de wereld van de nieuwbouwwoningen. Het risico is daarbij hoger, dus de rendementen liggen ook hoger. Ook winkel- en kantoorpanden zijn populair bij de durfinvesteerders.
Goed nieuws voor huurders
Huurders mogen blij zijn met de nieuwe eigenaren die een andere visie hebben. De langetermijninvesteerders doen vaak meer aan onderhoud en hebben een betere relatie met de huurders. De durfinvesteerders kregen juist veel kritiek de afgelopen tijd vanwege hun minimale onderhoud. Toch geldt dit niet voor alle durfinvesteerders. OCP en Heitman hebben zo’n 20 miljoen uitgegeven aan het opknappen van woningen in Amsterdam. Ook in de wijk Kanaleneiland in Utrecht is het enorm opgeknapt na investeringen door een joint venture van Credit Suisse en het staatsinvesteringsfonds van Qatar.
Bron: FD.nl