Innovatie in de bouw; glazen zonnepanelen

31 oktober 2017

Huizen en kantoren gebruiken 40% van alle energie in Nederland. Om dit percentage omlaag te krijgen, wordt er overal nagedacht over de integratie van zonnepanelen. Een van die toepassingen is het integreren van zonnecellen in ramen.

Het Delftse techbedrijf Wellsunn ontwikkelde glazen zonnepalen die het natuurlijk licht bijna compleet doorlaten, maar het overtollig zonlicht en zonnewarmte weren. Hoewel het ogenschijnlijk onmogelijk lijkt, wekken de panelen bijna evenveel elektriciteit op als de conventionele panelen. De zonnecellen op het paneel zijn slechts 0,5 bij 0,5 millimeter groot, maar ze zijn extreem efficiënt. Dit is de reden dat ze honderd keer duurder zijn dan de conventionele zonnepanelen en ze voorheen enkel in de ruimtevaart werden toegepast. Het zonlicht wordt door middel van spiegels op de zonnecel gericht, zodat het licht geconcentreerd wordt. Om energie op te wekken, moeten de spiegels direct op het zonlicht worden gericht om zo ook wanneer het bewolkt is energie op te kunnen wekken. Wellsun heeft een volgsysteem ontwikkelt, waarbij de spiegels de zon kunnen volgen op 0,5 graad nauwkeurig. Het rendement van de nieuwe toepassing is met 30% veel hoger dan bijvoorbeeld raamfolies.

 

In de praktijk 

De eerste toepassing in Nederland is te vinden in het bedrijf Mondial Movers in Alblasserdam. Het kantoor had een volledig glazen gevel waardoor het in het trappenhuis in de zomer tot wel 40 graden werd. In de nieuwe gevel zitten 132 nieuwe zonnepanelen die naar verwachting 65 kWh/m2 per jaar opleveren. Een conventioneel paneel dat verticaal geplaatst wordt, zit op 80 à 85 kWh met als nadeel dat je bij een conventioneel paneel niet meer naar buiten kunt kijken. Metingen aan de gevel bij Mondial Movers moeten uitwijzen of de voorspelde stroomopbrengst ook wordt gehaald, en of het kantoor- en werkklimaat erdoor verbetert.

Bron: NRC Handelsblad