De huurprijzen in de vrije sector stijgen nog steeds fors
1 mei 2022
Wie een huis huurt in de vrije sector wordt geconfronteerd met forse huurprijzen. De huren waren al niet mals, maar vanwege de inflatie is er nu sprake van een flinke stijging. De huren daalden kort na het uitbreken van corona licht, omdat expats naar huis gingen, maar die daling is inmiddels alweer ruimschoots goed gemaakt. Uit cijfers van woningplatform Pararius blijkt dat de huren met gemiddeld 6,7% zijn gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
Vooral gestoffeerde huurwoningen duurder
Gestoffeerde huurwoningen in de vrije sector, vooral populair onder expats, werden 9% duurder. De gemiddelde prijs per vierkante meter kwam daarmee op bijna 20 euro. Een ‘kale’ huurwoning steeg bijna 5,5% in prijs en komt daarmee op ruim 14 euro. Appartementen stegen het minst hard in prijs met ruim 6%. Eengezinswoningen en vrijstaande huizen werden gemiddeld respectievelijk 8,7 en 16 procent duurder.
Huren stijgen door heel Nederland
Niet alleen in Noord-Holland, met Amsterdam als belangrijkste stad, stegen de huurprijzen, ook in vrijwel alle andere plaatsen moest er voor een huurhuis in de vrije sector flink meer worden betaald. Alleen in Groningen bleven de huren min of meer op het niveau van 2021. Niet alleen in de grootste steden maar ook in middelgrote steden ging de huurprijs omhoog. Door de schaarste aan woningen wijken woningzoekenden steeds vaker uit naar deze kleinere steden in de hoop daar nog wel een huis te kunnen vinden. Pararius pleit overigens voor het minder star vasthouden aan het behouden en bouwen van sociale huurwoningen. In Nederland is 33% van de huurhuizen sociale sector. In geen enkel ander Europees land is dat percentage zo hoog. Slechts 7% van de huurwoningen valt nu in de vrije sector.
Bron: Het Financieele Dagblad