Huurprijzen stijgen het snelst in dertig jaar

5 september 2024

Grootste stijging sinds 1993

In juli 2024 zijn de gemiddelde huurprijzen in Nederland met 5,4% gestegen vergeleken met juli 2023, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit markeert de grootste huurstijging sinds 1993. Ter vergelijking, vorig jaar stegen de huren met gemiddeld 2,0%, wat de recente stijging extra opmerkelijk maakt.

Sociale huurprijzen nemen sterk toeWie wint de strijd om de vrijgekomen sociale huurwoning

Binnen de sociale huursector, beheerd door woningcorporaties, stegen de huren met gemiddeld 5,6%. Dit is een aanzienlijk grotere stijging dan de 5,0% die werd genoteerd in de vrije huursector. Bij sociale huurwoningen van andere verhuurders was de stijging nog iets hoger, met 5,7%. Deze stijging in de sociale sector wijst op een verscherping van de huurdruk voor bewoners van betaalbare woningen.

Huurverhoging bij verhuizing

Bij een woningoverdracht naar een nieuwe huurder kan de huurprijs vaak sneller stijgen dan bij een bestaande huurder. Als men deze bewonerswisselingen buiten beschouwing laat, bedraagt de gemiddelde huurverhoging nog steeds 4,7%. Dit benadrukt de impact van huursverhogingen bij verhuizingen, waarbij nieuwe huurders vaak met hogere kosten geconfronteerd worden.

Bron: fd.nl