Huurprijzen in Amsterdam en Eindhoven dalen, maar de krapte blijft

21 oktober 2024

Dalende huurprijzen in de grote steden

In het derde kwartaal van 2024 zagen enkele grote steden, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Utrecht, een verrassende daling in huurprijzen van vrijesectorwoningen. Dit meldt verhuurplatform Pararius in een recent rapport. Zo daalde de vierkantemeterprijs in Amsterdam met 1,7% naar net onder de €27. Eindhoven kende zelfs een daling van 3% en ook in Utrecht gingen de prijzen licht omlaag.

De oorzaak blijft gissen

De redenen voor deze dalingen zijn volgens Pararius niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat grotere woningen werden verhuurd, die een lagere vierkantemeterprijs hebben, een rol. Ondanks de dalingen blijft de huurmarkt volgens Pararius ‘volledig uit balans’ en blijven de absolute huurprijzen hoog.

Verkopen door nieuwe huurwet

De dalingen lijken ook gedeeltelijk samen te hangen met de verkoop van particuliere huurwoningen door beleggers, die vanwege de nieuwe Wet betaalbare huur hun woningen niet langer rendabel vinden. Dit fenomeen, bekend als ‘uitponden’, heeft in Amsterdam geleid tot een grotere beschikbaarheid van goedkopere woningen, wat bijdraagt aan de prijsdalingen.

Verschillende cijfers, zelfde trend

Ondanks de dalingen in enkele steden, blijft de huurmarkt krap. De gemiddelde vierkantemeterprijs in Nederland steeg met 7,4% naar €19,28. Interessant genoeg verschillen de cijfers tussen Pararius en NVM: Pararius ziet een flinke stijging in Rotterdam, terwijl de NVM hier een lichte daling waarneemt. Desondanks zijn beide het erover eens dat de huurprijzen in het algemeen blijven stijgen.

Grote vraag naar huurwoningen

De vraag naar huurwoningen blijft groot. Volgens Pararius staat een huurhuis gemiddeld slechts 22 dagen online. In sommige gevallen worden advertenties al na enkele dagen verwijderd vanwege de overweldigende hoeveelheid reacties. De markt blijft, ondanks enkele dalingen, dus zeer competitief.

Bron: fd.nl