Huizenprijzen blijven stijgen: waar ging het het hardst?
24 februari 2025
Prijsstijgingen in bijna alle gemeenten
De huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2024 in bijna heel Nederland omhooggeschoten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral in Edam-Volendam was de stijging opvallend: daar werden bestaande koopwoningen ruim 20% duurder. Ook Heemskerk en Utrecht zagen flinke stijgingen, met respectievelijk 16,9% en 16,4%.
Deze stijgingen volgen op een periode van dalingen in 2022 en 2023, toen de huizenmarkt een adempauze leek te nemen na de extreme prijsstijgingen van de jaren daarvoor. Maar die rustperiode is inmiddels voorbij, en kopers zien de prijzen opnieuw oplopen.
Grote steden vs. kleinere gemeenten
In veel grote gemeenten bereikten de huizenprijzen hun piek al in 2022, waarna een jaar van dalingen volgde. Pas eind 2023 begon de markt zich te herstellen en zette de opwaartse trend zich weer in.
In kleinere gemeenten was het beeld anders. Daar was de prijsdaling in 2022 en 2023 nauwelijks merkbaar. In plaats van een forse correctie, vlakte de groei hier slechts tijdelijk af. Nu de markt weer aantrekt, profiteren deze gebieden van een gestage, continue stijging zonder de sterke schommelingen die in grotere steden zichtbaar waren.
Uitzonderingen op de regel
Toch zijn er ook enkele gemeenten waar de huizenprijzen juist daalden. In vier van de 310 gemeenten gingen de prijzen naar beneden in het vierde kwartaal van 2024. In Vught, Dinkelland en Nederweert was sprake van een lichte daling, terwijl in Noord-Beveland de daling met 5% het sterkst was.
Hoewel deze dalingen lokaal blijven en niet duiden op een bredere trend, laten ze wel zien dat niet elke regio profiteert van de huidige marktdynamiek. Voor vastgoedprofessionals blijft het dus belangrijk om niet alleen naar landelijke trends te kijken, maar ook de regionale ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
Bron: fd.nl