Huizenmarkt en klimaatrisico’s: bewustwording en financiële inpassing noodzakelijk
20 november 2023
Buitenlandse investeerder uiten zorgen
Jaren geleden uitte een buitenlandse investeerder bezorgdheid over de Nederlandse woningmarkt, met zijn hoge hypotheekleningen en bouwen onder zeeniveau. Deze observatie kwam naar voren toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) recent opriep tot een betere prijsvorming van klimaatrisico’s in woningprijzen.
Blindspot op de markt: risico’s ongenoegelijk ingeprijsd
De huizenmarkt heeft volgens de AFM een blinde vlek voor klimaatrisico’s zoals paalrot, overstromingen, of verzakkingen. Hoewel zaken als paalrot ingrijpend kunnen zijn, worden ze vaak onvoldoende verwerkt in de aankoopprijs van een woning.
Noodzaak van bewustwording, kennis en betrouwbare data
Om de markt beter te laten functioneren, zijn drie elementen cruciaal: bewustwording over klimaatrisico’s, kennis, en betrouwbare data. Een klimaatlabel kan een eerste stap zijn, maar zonder financiële component blijft het impactloos. Hier speelt een essentiële rol voor verzekeraars en banken, die bij ongunstige labels meer risicopremies kunnen eisen.
Overheidsrol en kostenverdeling bij dijkverzwaring
De overheid kan direct bijdragen aan het beperken van klimaatrisico’s door dijkverzwaringen. De kostenverdeling hiervan roept echter vragen op. Recentelijk werd bekend dat de kosten van dijkverzwaring tot 2050 verdubbelen naar €24 miljard, wat neerkomt op €1300 per persoon. Hier rijst de vraag of de overheid de financiering niet zou moeten verhalen op huiseigenaren, aangezien zij individueel het meeste baat hebben bij deze beschermende maatregelen.
Bron: fd.nl