Huizenkopers letten steeds meer op energieverbruik koopwoning
31 oktober 2022
Bij de koop van een huis speelt vandaag de dag niet alleen de vraagprijs een rol. Steeds vaker is de vraag: ‘Wat is het energieverbruik van de woning?’ een belangrijke rol. Dat is niet zo vreemd, de prijzen voor gas en stroom zijn in 2022 fors gestegen. Toen de energieprijzen nog niet zo enorm hoog waren als anno 2022, werd maar zelden gevraagd naar het verbruik van gas en stroom. Nu is dit voor veel huizenkopers een belangrijk punt. Een woning met een energielabel C levert gemiddeld 35.000 euro meer op dan een huis met een G-label.
2.000 euro minder kosten voor energie
Calcasa, een bedrijf dat woningtaxaties uitvoert, onderzocht het verschil in kosten voor energie. Daar kwam uit dat een huis met een A-label op jaarbasis zo’n 2.000 euro goedkoper is. Er wordt gemiddeld 400 m3 minder gas verbruikt en zo’n 300 KWh minder stroom. Bij de berekening is geen rekening gehouden met het energieplafond dat de regering instelde voor 2023. Deze berekening is van toepassing op een woning van 100 m2.
Het prijsverschil stijgt
De verwachting is dat het prijsverschil verder zal toenemen. Kopers willen voor een woning met een laag energielabel minder betalen dan wanneer er wel verduurzaamd is. Nu al merken makelaars dat een woning met een laag energielabel minder bezichtigingen krijgt en er lager wordt geboden. Kopers houden rekening met extra kosten voor isolatie, zonnepanelen en andere maatregelen. Verkopers realiseren zich deze omslag natuurlijk ook. In verkoopteksten wordt nu veel vaker aangegeven wat het energieverbruik van een woning is. Zo wordt vermeld dat een woning zonnepanelen heeft of goed geïsoleerd is. Mensen die hun huis willen verkopen en daarom een energielabel aanvragen letten ook meer op de uitkomst. Voorheen boeide het niet zo wat voor label het huis kreeg. Nu gaan verkopers in discussie. Een lager energielabel kost geld, want het huis levert waarschijnlijk minder op.
Verandering op de huizenmarkt
Niet alleen het energielabel speelt een rol bij de prijs voor een koophuis. De markt koelt in snel tempo af. Dat heeft niet alleen te maken met hogere prijzen voor gas en stroom. Ook de inflatie en de fors hogere hypotheekrente spelen een belangrijke rol. Mensen kunnen minder lenen en kunnen dus ook minder bieden voor een woning. Veel huizen hebben nog geen energielabel. Van de ruim 7,5 miljoen Nederlandse huizen hebben 4,6 miljoen nu een label. Ongeveer 30% heeft het hoogste label A. Tien procent van de huizen in Nederland heeft een label F of G. Dit aantal fluctueert niet veel. Het gaat vooral om oudere woningen waarbij verduurzaming lastig is. Zo hebben huizen van voor 1940 geen spouwmuur. Dat betekent dat isoleren van de muren vrijwel onmogelijk is.
Bron: Het Financieele Dagblad