Huizen verwarmen met een speciale pasta, een nieuwe innovatie
15 augustus 2022
Er is jaren aan gewerkt, maar inmiddels is duidelijk dat het echt werkt: een pasta die op panelen in een pand wordt aangebracht om als verwarming voor gebouwen te dienen. Ronald Meijer en Edgar van Hattum hebben een muurverf ontwikkeld die gebouwen kan verwarmen. Hun vinding komt naar verwachting in oktober 2022 op de markt. Het unieke is dat de pasta CO2 neutraal is en dus ideaal voor de verduurzamingsopdracht waar we in Europa voor staan.
‘Indirecte warmte met maar een klein beetje stroom’
Edgar Meijer, voormalig professor, legt uit hoe het systeem werkt. De pasta wordt op speciale panelen gesmeerd die met een lage spanning van 15 volt worden verwarmd. Dankzij de transformator die is geïnstalleerd wordt hierdoor de omgeving verwarmd. Objecten worden verwarmd en dus niet de omgeving. De pasta is onbrandbaar omdat deze geen watermoleculen bevat en de warmte is geurvrij. Bovendien wordt schimmelvorming voorkomen. Nu de fase van ontwikkelen erop zit en de pasta voor de verwarming van gebouwen op de markt kan worden gebracht, is er ook een bedrijf opgericht om het product te gaan uitrollen: Qwantica. Er wordt veel verwacht van deze manier van verwarmen, omdat de kosten tussen de 50 en 70% lager liggen dan bij alternatieven zoals gas, olie of elektriciteit.
Geheim recept voor de pasta
Net zoals het recept voor Coca Cola wordt ook de samenstelling van de pasta niet prijsgegeven. Er zit steenkool in, plus nog een aantal andere mineralen, dat is het enige dat de twee onderzoekers erover willen zeggen. Bestaande radiatoren in de woning kunnen in gebruik blijven. Alleen de gasgestookte CV ketel wordt vervangen door een apparaat dat vergelijkbaar is met een warmtepomp. De panelen, die worden geplaatst op de vloer, tegen muren of tegen het plafond, moeten worden geïnstalleerd door een erkende vakman, omdat het om een zwakstroominstallatie gaat. Dit kun je als handige klusser dus niet zelf doen. Er is veel interesse voor de panelen en de pasta. In Bergen, Duitsland wordt in oktober de eerste fabriek geopend. Indien nodig kan er snel worden opgeschaald.
Bron: Cobouw