Huizen onteigenen, is dat de oplossing voor extreme huurstijging?
28 mei 2019
Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland worden steeds meer huizen gebouwd door vastgoedinvesteerders. Deze huizen worden verhuurd tegen forse huurvergoedingen, maar vaak hebben de bewoners geen keus omdat er geen alternatieven zijn. Maar die huurprijzen stijgen dan ook nog eens jaarlijks met een flink percentage. Als argument voert de verhuurder aan dat er gerenoveerd wordt en dat daarmee het huis dus meer waard wordt, wat een huurstijging rechtvaardigt. Maar de bewoners zijn er wel klaar mee. De bewoners van een straat in Berlijn gingen zelfs tot actie over.
Grote handtekeningenactie moet referendum afdwingen
Met een grootschalige handtekeningenactie wil een kleine groep bewoners een referendum afdwingen. Inmiddels zijn er al 170.000 handtekeningen verzameld van mensen die zich grote zorgen maken over de enorme stijging van de huurprijzen in Duitse steden. In de periode tussen 2008 en 2018 stegen de huren in München met gemiddeld zo’n 60%. In Berlijn verdubbelde de gemiddelde huur zelfs. Nu waren de huren in Berlijn wel aan de lage kant, maar inmiddels is de situatie zorgelijk geworden.
Mensen moeten noodgedwongen verhuizen omdat ze de huur niet meer kunnen betalen, maar kunnen eigenlijk nergens heen, want geen enkele woning heeft nog een betaalbare huur. De huizen onteigenen en de gemeente de verhuur laten regelen moet dit probleem volgens de actievoerders oplossen. De huren worden vooral opgedreven door renovaties en verbeteringen waar de bewoners niet om vragen. Een zwevend toilet of een balkon kost een huurverhoging van soms meer dan 100 euro per maand.
Onteigenen is volgens de woonbond niet de oplossing
Uiteraard zijn de huiseigenaren het niet eens met de roep om onteigening. Dit is niet de oplossing, betogen zij. Het enige wat helpt is de woningnood oplossen. De regering moet meewerken en ervoor zorgen dat bouwprojecten kunnen starten. Zo is er al 6 jaar lang een strijd gaande om te mogen bouwen in Charlottenburg, een wijk in Berlijn. Maar de vergunningen zijn er nog steeds niet. Ook Europa kan er weinig aan doen, omdat het woonbeleid een taak van de eigen regering is. Voorlopig lijken de problemen dus nog lang niet opgelost in de Duitse hoofdstad.
Bron: NRC Next