Huizen in Nederland verzakken als gevolg van de langdurige droogte
25 augustus 2022
Het neerslagtekort in Nederland zorgt voor veel problemen. Eén daarvan is dat huizen en ook andere gebouwen gaan verzakken. Vooral in rivierengebieden kunnen er veel problemen ontstaan als er niet snel iets gebeurt. Aannemers verwachten zoveel werk te krijgen dat zij dit niet aankunnen, vooral ook omdat er ook in deze sector grote tekorten aan vakbekwaam personeel zijn. De Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerk (NVAF) maakt zich dan ook grote zorgen.
Grondwaterpeil zorgwekkend laag
Deskundigen verwachten dat het grondwaterpeil in augustus 2022 net zo laag komt als in de zomer van 2018. Toen liepen honderden woningen in Nederland schade op doordat ze gingen verzakken. Door het neerslagtekort droogt kleigrond uit. Hierdoor raken funderingen onder woningen beschadigd. Huiseigenaren draaien in de meeste gevallen zelf op voor de kosten van herstel. Die kunnen oplopen tot wel 80.000 euro. Daar komt nog bij dat vanwege het personeelstekort in de sector, huiseigenaren soms wel een jaar of langer op reparatie moeten wachten. Hierdoor zal de schade alleen nog maar verergeren. In Nederland zijn veel huizen op kleigrond gebouwd. Als die klei extreem uitdroogt dan zal deze, als er dan weer regen valt, het vocht minder goed opnemen. Hierdoor zullen de problemen in de toekomst alleen maar groter worden. We hebben immers te maken met klimaatverandering, hogere temperaturen en langere droogteperiodes.
Huiseigenaren draaien zelf op voor de kosten
De kosten om schade te herstellen aan huizen die verzakken als gevolg van het neerslagtekort kan niet worden verzekerd. De overheid draagt hier ook niet of nauwelijks aan bij. Dit betekent dat een huiseigenaar zelf opdraait voor het herstel. Die moet hiervoor een vakman inschakelen, zelf herstellen is vrijwel nooit een optie. De huiseigenaar kan zelf ook niets doen om deze schade te voorkomen. Dit maakt de situatie extra schrijnend. Volgens schattingen van onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving lopen minstens een miljoen woningen in Nederland risico op dit soort schade.
Bron: Het Financieele Dagblad