Een huis bouwen binnen een dag
9 december 2018
De woningnood is hoog. Daarom worden er steeds meer snelle en tijdelijke woningen gebouwd. Rotterdam bijvoorbeeld, laat 3000 van deze woningen bouwen. Maar hoe kan dat eigenlijk? Een huis bouwen binnen een dag?
Goedkope fabriekshuizen
Dit soort snelle huizen worden vrijwel geheel voorbereid in de fabriek. Een klein en tijdelijk huis bestaat uit twee delen die met een vrachtwagen naar de juiste plek worden gebracht. Daar wordt alles in elkaar gezet. Dit duurt meestal zo’n zes uur. De woningen zijn wel klein, want anders passen ze niet op de vrachtwagen: ze zijn 3,5 meter breed en 9,5 meter lang.
Een voordeel is dat de woningen goedkoop zijn. Ze kosten bij bouwbedrijf Heijmans zo’n 73 duizend euro, exclusief btw en grond. Dit is dus een stuk goedkoper dan een ‘gewoon’ huis. Dat komt doordat ze in grote hoeveelheden achter elkaar gemaakt worden. Deze snelle huizen gaan zo’n tien jaar mee. Dit is gunstig voor de bouwers, want daarom zijn de eisen voor de bouw veel minder streng.
Dan is het ook nog de vraag of deze kant en klare woningen van goede kwaliteit zijn. Rob Nijsse, hoogleraar constructief ontwerpen aan de TU Delft, zegt van wel. Een huis dat in een fabriek gebouwd wordt, is soms zelfs beter dan een huis dat in weer en wind gebouwd moet worden.
Ook grote huizen zijn binnen een dag klaar
Er zijn ook grote huizen die binnen een dag geplaatst worden. Het zijn prefab-huizen waarvan de onderdelen allemaal al van te voren gemaakt worden in de fabriek. De losse onderdelen worden vervoerd en vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. De huizen worden als poppenhuizen in elkaar geschroefd met bouten en moeren. Door de steeds snellere ontwikkelingen zie je hier niks meer van wanneer het huis klaar is. Deze huizen worden binnen acht uur gebouwd. Dankzij deze techniek werd er in China binnen 19 dagen een wolkenkrabber met 57 verdiepingen gebouwd.
Financiële gok voor bouwbedrijven
De snelle woningen worden nog niet heel veel gebruikt. Ten opzichte van de 62 duizend nieuwbouwwoningen, zijn er maar weinig snelle huizen gebouwd. Het is voor de bouwbedrijven namelijk lang niet zeker of het wel een winstgevend product is. Ze weten van tevoren niet of er mensen in willen wonen, maar ze moeten wel al veel geld investeren in het ontwerp en de ontwikkeling. Bij succes kan zo’n woning wel 50 procent goedkoper zijn dan een reguliere woning, maar als er geen interesse is, kost het alleen maar geld.
Bron: FD.nl