Houtkachels zijn populair, maar slecht voor het milieu en de longen. Het Longfonds wil een verbod, de kachelbranche strengere regels.

Als het aan platform Houtrook en Gezondheid ligt, zouden de milieuvervuilende kachels snel verdwijnen. De houtkachel veroorzaakt teveel fijnstof. Bijna 10 procent ervaart overlast door houtrook, voornamelijk mensen met astma. Het platform zou willen dat staatsecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) strikte regelgeving gaat invoeren voor houtkachels, zoals het gebruik van roetfilters. Nederland exporteert veel houtkachels naar Duitsland, waar veel strengere regels gelden als het op houtkachels aankomt.

Verbod of aangescherpte regelgeving?

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) wil geen verbod op houtkachels, zoals het Longfonds bepleit. Wel vinden ze dat er vervroegde Europese regels ingevoerd moeten worden. Hun voordeel is meer werk voor de installatiebranche, die ook onderhoud doet.

Verliefd op houtkachels

De meeste Nederlanders worden toch al snel verliefd op houtkachels. Mensen vinden het heerlijk ruiken en het geeft sfeer aan een gebouw.

Bron: NRC

Aanbevolen opleiding

Gezondheid in de ruimtelijke omgeving

In deze module gaat het er om welke rol gezondheid kan spelen en zou moeten spelen bij ruimtelijke ontwikkeling. Hoe kijk je naar en denk je over de omgeving vanuit het begrip gezondheid?

Toon modules Ga naar de opleiding >>

Ook interessant


Installatietechniek Woningen

De cursus Installatietechniek Woningen biedt u kennis wat betreft het inventariseren, aanbrengen, gebruiken en onderhoud van installaties. Tevens wordt in deze cursus aandacht besteed aan de risico's die installaties met zich meebrengen.


Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP)

De cursus Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan leidt cursisten op om aan de hand van een conditiemeting een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) op te stellen. Hierbij is het maken van afgewogen beslissingen op gebied van plannen en begroten van onderhoudsmaatregelen belangrijk. Daarnaast biedt deze cursus ook een inzicht in duurzame producten, trends en innovaties.


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: