Hogere huizenprijzen: er wordt massaal verbouwd
17 december 2018
De huizenprijzen in Nederland stijgen behoorlijk hard, vooral in Amsterdam. Té hard volgens sommige mensen. In de crisisjaren na 2008 daalden de prijzen razendsnel. Dat de prijzen nu net zo hard stijgen, duidt voor sommigen ook op een crisis. Maar het heeft allemaal te maken met de goede economie. Hogere huizenprijzen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. En door die stijgende prijzen bouwen mensen massaal vierkante meters bij.
Hoe is het in de rest van Europa?
Nederland is niet het enige land waar de economie groeit en de huizenprijzen stijgen. In onder andere Londen, Parijs, München en Stockholm zijn de huizenprijzen hoger dan in Amsterdam. Onze hoofdstad staat met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 7000 euro op de dertiende plaats in de ranglijst. Dat is slechts één plek hoger dan vorig jaar. De huizenprijzen stijgen in ons land dus helemaal niet heel veel harder dan in de rest van Europa.
Regulering: betuttelend of niet?
De hogere vierkantemeterprijs heeft als gevolg dat er meer nieuwbouw komt en dat veel mensen hun bestaande huizen uitbreiden. Er worden soms complete verdiepingen bij gebouwd en in Amsterdam worden veel huizen onderkelderd. Deze extra vierkante meters leveren uiteindelijk namelijk weer geld op. Het lastige is alleen dat er op een gegeven moment geen ruimte meer is.
Maar het is financieel gezien niet overal zo rooskleurig als in Amsterdam. In andere delen van het land kost het bijbouwen van extra meters meer geld dan het oplevert. Bijbouwen is alleen nuttig als er ruimte is én als de opbrengsten flink hoger zijn dan de kosten van het bouwen. Dit is momenteel het geval in Wassenaar, Aerdenhout/Bloemendaal en Blaricum/Laren. In deze plaatsen is ruimte, maar er wordt toch nauwelijks gebouwd. Dit komt doordat de gemeentes het uitbreiden van huizen niet toestaan.
Deze strenge regels van gemeentes hebben voor- en nadelen. De bewoners zijn er financieel bij gebaat om extra vierkante meters te creëren voor zichzelf. Maar als collectief zijn de inwoners van de gemeente erbij gebaat dat niet iedereen zijn huis groter maakt. Dit laatste heeft als gevolg dat de huizen in deze gemeentes meer waard zijn dan in andere plaatsen. Dit soort regels hebben dus blijkbaar nut, ook al kunnen ze overkomen als betuttelend.
Blijft Amsterdam zichzelf nog wel?
In Amsterdam wordt volop gebouwd om woningen uit te breiden. Dit gebeurt vooral aan de achterkant van woningen en op de daken. Dit is goed voor de stad, want door de hogere dichtheid ontstaat er meer dynamiek. Maar blijft de stad wel herkenbaar als Amsterdam? De bijzondere architectuur dreigt onder de sneeuwen door alle uitbreiding. Wellicht is enige regulering in onze hoofdstad daarom toch op zijn plaats.
Bron: FD.nl