Hoge huizenprijzen? Beperk fiscale voordelen voor woningbezit
16 juli 2019
De woningmarkt is onstuimig. Volgens de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, heeft dit veel invloed op de economie. Er is rust nodig. Dit is mogelijk door de fiscale voordelen voor woningbezitters te beperken. Hierdoor wordt het verschil tussen huren en kopen kleiner. Verder vindt hij het nodig dat er meer woningen gebouwd worden.
Pech- en geluksgeneraties
Knot vindt dat de Nederlandse economie sinds de crisis van 2008 veel te veel schommelt. De pieken zijn erg hoog, maar de dalen zijn ook heel diep. Dit heeft gelijk effect op het gedrag van de consument. Wanneer de huizenprijzen dalen, geven mensen minder uit. Maar wanneer de prijzen stijgen, nemen de uitgaven gelijk weer toe.
Deze grote schommelingen zorgen voor zogenaamde ‘pech- en geluksgeneraties’ op de woningmarkt. Sommige mensen hebben het geluk dat ze op het goede moment de mogelijkheid hebben om een huis te kopen. Anderen hebben pech dat het voor hen niet mogelijk is. Dit moet opgelost worden aan de vraag- en de aanbodkant.
Welke oplossingen zijn er?
Volgens Knot zijn de Nederlandse hypotheken te hoog in vergelijking met de waarde van het onderpand en de besteedbare inkomens. Dit wordt deels opgelost door de hypotheekrenteaftrek aan te pakken en door aflossen aan te moedigen. Maar als er weer een crisis uitbreekt, zorgen de te hoge hypotheken alsnog voor grote risico’s.
Ook het tekort aan huizen helpt niet mee. De prijzen stijgen, maar er worden weinig nieuwe woningen gebouwd. Dit is funest voor starters op de woningmarkt. Zij zien hun kansen in rook opgaan. Hen toch een hypotheek geven, is geen oplossing. Hierdoor blijft het probleem bestaan voor de starters die na hen komen. De beste oplossing? Door meer huizen te bouwen en strengere hypotheekregels te hanteren, blijven huizen betaalbaar voor iedereen.
Bron: FD.nl