Hoge energieprijzen maken woningen met een goed energielabel populair
1 augustus 2022
Uit cijfers blijkt dat huizenkopers steeds meer waarde hechten aan een goed energielabel bij de aankoop van een huis. Huizen met een laag energielabel brengen minder op. Brainbay, onderdeel van de NVM, berekende dat een huis met een goed energielabel gemiddeld 35.000 euro meer opbrengt dan een vergelijkbaar huis met een laag label. Begin 2022 was dat verschil nog 25.000 euro. De energieprijzen, die al fors omhoog zijn gegaan en nog steeds stijgen, zijn hier duidelijk debet aan.
Inzicht in wat investeren in verduurzaming oplevert
Voor huiseigenaren die van plan zijn hun woning te verkopen is het overzicht van de NVM handig. Ze kunnen eenvoudig vergelijken of het de moeite waard is om in de woning te investeren voor een hoger energielabel. De eigenaar kan er natuurlijk ook voor kiezen om investeringen achterwege te laten en een lagere prijs voor de woning te vragen. Het verschil tussen een woning met een C-label ten opzichte van een woning met een G-label bedraagt gemiddeld 7,9%. Heeft de woning een A-label dan is het verschil zelfs 13,3%.
Jaren 30 huizen blijven populair
Een bijzondere positie is er voor de populaire jaren 30 woningen. Die hebben vaak een laag energielabel. Maar toch brengen ze meer op dan huizen uit de jaren 50 en zelfs meer dan woningen met een C-label. Woningen uit de C-categorie stammen vaak uit de jaren 60 en 70, deze woningen zijn veel minder populair dan oudere huizen. Bijkomend punt is dat deze woningen vaak worden verkocht door de eerste bewoners die naar een seniorenwoning verhuizen of komen te overlijden. De huizen hebben vaak veel achterstallig onderhoud. Het is de vraag of de jaren 30 huizen hun populariteit houden nu de hypotheekrente én de energieprijzen fors stijgen.
Verplicht verduurzamen
De liefde voor oudere huizen kan onder druk komen te staan als verduurzamen verplicht wordt. Dat moment gaat zeker komen, verwachten deskundigen. Nu al moeten woningcorporaties ervoor zorgen dat hun huurhuizen vanaf 2030 minimaal energielabel D hebben. Huizen uit de jaren 30 hebben vaak wel een spouw, maar die is niet breed genoeg voor isolatiemateriaal. Ook is er niet altijd een kruipruimte zodat vloerisolatie niet mogelijk is. Metalen kozijnen zijn alleen geschikt voor een duurder soort isolatieglas. Vereniging Eigen Huis wijst er op dat huiseigenaren tegen problemen oplopen als ze hun woning willen verduurzamen. Er is een groot tekort aan aannemers, met lange wachttijden tot gevolg. Daarnaast is er wel een mogelijkheid voor subsidie, maar de kosten voor verduurzaming moeten wel eerst worden voorgeschoten. Vervolgens moet de huiseigenaar nog relatief hoge kosten maken om het energielabel te laten vaststellen, want goedkope manieren om dit te verkrijgen zijn afgeschaft.
Bron: NRC