Hoe ziet de stad van de toekomst eruit
14 januari 2019
Volgens de voorspellingen van de VN woont in 2050 zo’n 70 procent van de bevolking in steden. De steden hebben nu al te kampen met de enorme verkeersstroom. Hoe zal dat straks dan zijn? Er is namelijk weinig ruimte, maar er komen steeds meer mensen. En omdat de auto’s van de toekomst zuiniger, minder vervuilend en waarschijnlijk zelfs goedkoper zijn, komen er waarschijnlijk veel meer auto’s bij.
Staat de stad straks in het teken van vervoer?
Met al deze mensen en voertuigen in het achterhoofd, is het van belang om te onderzoeken hoe de steden straks om moeten gaan met mobiliteit. Daarom is er het project Mobilus (Mobility for Liveable Urban Spaces). De EU heeft 400 miljoen in dit project gestoken. Mobilus zoekt naar nieuwe oplossingen voor voertuigen en mobiliteit. Ook worden er mensen opgeleid en helpt het project overheden om nieuwe oplossingen in te voeren.
In Nederland doen onder andere Amsterdam, Eindhoven en Helmond mee aan het project. Nederland is een voorloper op het gebied van mobiliteit, bijvoorbeeld vanwege de uitstekende fietsinfrastructuur en tests met coöperatief rijden.
De stad van de toekomst
Maar hoe zien steden er straks dan uit? Gaan er echt steeds meer mensen in de stad wonen? Dat is nog maar de vraag. Er zijn ook mensen die geloven dat er straks weer steeds meer mensen naar de dorpen en kleine steden trekken, net zoals in de jaren 60 en 70. Je krijgt daar namelijk meer ruimte voor minder geld. Het is er rustiger en de samenleving is er hechter. Vanwege deze mogelijke ontwikkeling kijkt Mobilus ook naar de ontwikkeling van de kleinere steden. De kans is behoorlijk groot dat deze een enorme opleving gaan doormaken. Kleine steden waar mensen nu wegtrekken, zullen straks weer interessant worden.
De steden aantrekkelijk houden
Het is van belang om de Nederlandse steden – en ook de steden in de rest van Europa – aantrekkelijk te houden voor de bewoners. Onze steden zijn ontstaan in de tijd dat er nog geen auto’s waren. Dat is mede waarom de Europese steden zo mooi zijn. Het advies is dan ook om dit zo te houden. Steden moeten niet volledig gericht zijn op mobiliteit. Ze moeten aantrekkelijk zijn om te wonen.
Bron: FD.nl