Hoe snel kan Nederland zonder gas uit Rusland?
6 maart 2022
De inval van de Russen in Oekraïne heeft de discussie doen oplaaien of Nederland nog wel gebruik moet blijven maken van gas uit Rusland. Het probleem is dat het niet mogelijk is om daar zomaar mee te stoppen. Sterker nog: Als Rusland de levering van gas aan West-Europa en onder andere Nederland zou staken dan ontstaan er grote tekorten. Sneller overstappen op groene energie is de meest voor de hand liggende oplossing maar dat kan niet op stel en sprong worden gerealiseerd.
Green Energy Day
In 2021 viel Green Energy Day in Nederland op 21 februari. Dat is de dag waarop in Nederland de opgewekte groene energie zou zijn opgebruikt die in een heel jaar kan worden opgewekt als het hele land daar voor 100% gebruik van zou maken. Dat betekent dus dat we nog ruim 10 maanden tekort komen. Duitsland zit in hetzelfde schuitje. Ondanks dat het land aankondigde in principe zonder gas uit Rusland te kunnen, weet het Kremlin maar al te goed dat dat niet waar is. Voor Nederland is er maar één oplossing en dat is in versneld tempo vergroenen. Meer zonnepanelen op daken, meer windenergie opwekken en plannen voor waterstoffabrieken uitwerken. Ook meer kernenergie is een optie of meer energie opwekken uit biomassa en meer gebruik maken van warmtenetten.
Techniek Nederland: 40.000 vacatures
Plannen maken is één, maar ze uitvoeren is een tweede verhaal. Er is nu al een groot tekort aan vakmensen die laadpalen voor elektrische auto’s kunnen plaatsen, of warmtepompen of zonnepanelen. Als Nederland massaal gaat vergroenen dan wordt dat tekort alleen maar groter. Techniek Nederland, de brancheorganisatie, verwacht dat er in de installatietechniek binnen enkele jaren zo’n 40.000 vacatures open staan. Ook het uitbreiden van het stroomnet in Nederland lijdt hieronder. Veel bedrijven en instellingen willen zonnepanelen, maar het stroomnet kan dat niet aan. Het kan jaren duren, soms wel 10 jaar, voordat de nodige aanpassingen zijn gedaan.
35 miljard voor verduurzaming
Tot na 2030 trekt Nederland 35 miljard euro uit om het land verder te verduurzamen. Maar daarbij zijn veel hobbels te nemen. Weerstand tegen windmolenparken bijvoorbeeld. En sommige technieken blijken een stuk minder duurzaam, zoals houtige biomassa van bomen. Die verbanden om stroom op te wekken is zeker niet milieuvriendelijk en geeft bovendien veel overlast voor omwonenden. Vorig jaar viel Green Energy Day op 15 februari. Dat betekent een winst van 6 dagen. Dat gaat dus niet heel erg hard. Als Nederland snel af wil van gas uit Rusland dan moet er toch echt meer haast gemaakt worden met groene energie. Maar of dat haalbaar is, blijft zeer de vraag.
Bron: Het Financieele Dagblad