Hoe lossen we de krapte op de woningmarkt op?

19 oktober 2018

De huizenprijzen in Nederland stijgen alarmerend snel, terwijl er veel minder huizen van eigenaar wisselen. De prijzen lagen in augustus alweer 9 procent hoger dan vorig jaar. De vraag is veel groter dan het aanbod en voor starters is de markt vrijwel onmogelijk. Hoe lossen we dit op?

Volgens makelaarsvereniging NVM moet er veel meer nieuwbouw komen. Uit een rapport van de NVM blijkt dat er 75.000 nieuwe woningen per jaar bij moeten komen, maar dit aantal wordt bij lange na niet gehaald. Er worden juist minder nieuwe woningen gebouwd. De oorzaak: een gebrek aan bouwvakkers, materialen en locaties.

Locatie

Het verrassende aan dit alles is dat Nederland meer dan genoeg woningen heeft. Er zijn zo’n 7,8 miljoen woningen in het land en ongeveer evenveel huishoudens. Er is dus geen woningnood, want voor elke 100 huishoudens zijn er 99,3 woningen. Niks aan de hand dus, zo lijkt het.

Toch is er dus een probleem. De woningen staan op de verkeerde plek. In Friesland, Drenthe, Zeeland, Overijssel en Limburg zijn woningen ‘over’. Vooral in Zeeland is het extreem. Er zijn 107 woningen voor elke 100 huishoudens. Het tekort bestaat vooral in Utrecht, Gelderland, Noord- en Zuid- Holland, en Flevoland.

Het tekort oplossen zonder veel nieuwbouw

Wat zijn mogelijke oplossingen? Er moet meer gebouwd worden waar te weinig woningen zijn. Maar misschien moet het Rijk mensen ook stimuleren om op een andere plek te gaan wonen. Mensen zouden moeten vertrekken uit de Randstad om te gaan wonen in de rustigere provincies waar woningen over zijn. Maar hoe krijg je mensen zo ver?

Er moet geïnvesteerd worden in infrastructuur buiten de Randstad zodat de verbinding tussen de Randstad en het platteland beter wordt. Hierdoor worden reistijden korter. Wegen zouden breder moeten worden en er moeten goede treinverbindingen komen. Ook moeten kleinere gemeentes meer geld krijgen. Er moeten namelijk wel basisvoorzieningen in de buitengebieden blijven. Hierdoor zullen mensen minder snel wegtrekken uit die gebieden en wordt het aantrekkelijker voor mensen uit de Randstad. Het is immers zonde om het ene deel van het land vol te bouwen, terwijl er in het andere deel van het land leegstand is.

Bron: FD.nl