Hoe lang blijft overbieden nog de norm bij de koop van een huis?
18 oktober 2022
Na jarenlange oververhitting lijkt de huizenmarkt eindelijk wat af te koelen. In het derde kwartaal 2022 daalden de prijzen met bijna 6%. Toch blijft overbieden bij de aankoop van een huis aan de orde van de dag. Bijna 2 op de 3 koopwoningen wisselden van eigenaar voor meer dan de vraagprijs. Gemiddeld wordt er 3% meer geboden. Dat is wel minder dan enkele jaren geleden toen een bod soms wel 9% hoger lag dan de vraagprijs.
Lagere prijzen in de Randstad
Vooral in de Randstad daalden de prijzen voor koopwoningen. In steden als Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Den Haag was sprake van een grotere daling dan gemiddeld. Er zijn nog steeds regio’s waar huizen duurder worden, maar dat zijn vooral gebieden waar de prijs lager ligt dan in de rest van Nederland. Onder andere in Friesland en in de regio Delfzijl gingen de huizenprijzen nog omhoog.
Verschillen in overbieden
Wie in Flevoland op huizenjacht gaat krijgt nog het vaakst te maken met overbieden bij de aankoop van een woning. Daar werd in het derde kwartaal van 2022 nog op 83% van de woningen meer geboden dan de vraagprijs. In Zeeuws-Vlaanderen gebeurde dat in slechts 37% van de gevallen.