Hoe gaan we werken op kantoor na de intelligente corona lockdown?
18 mei 2020
De regering koos voor een intelligente lockdown toen bleek dat ook Nederland niet gespaard bleef van Covid-19. Iedereen werd geadviseerd om als dat maar enigszins mogelijk was om thuis te werken. Maar er zal een tijd komen dat we allemaal weer naar de zaak gaan. Maar hoe gaan werkgevers de anderhalvemetersamenleving vormgeven? Daar komt een heleboel bij kijken. Bureaus anderhalve meter uit elkaar zetten is vaak nog wel te doen. Maar wat doen we met het knopje van de lift, de leuningen op de trap en het koffieapparaat?
The six feet office wordt voorlopig het nieuwe normaal
Emeritus hoogleraar virologie Peter Rottier is er duidelijk over: We moeten natuurlijk ooit weer terug naar een samenleving zoals die was voor de uitbraak van Covid-19. De intelligente lockdown kan niet eeuwig duren. Maar er moet goed worden nagedacht over hoe het kantoor anno 2020 eruit komt te zien. Zoveel mogelijk thuis werken blijft voorlopig het advies, want het aantal besmettingen is anno mei 2020 nog te hoog om alle maatregelen overboord te gooien, aldus Rottier. VNO-NCW werkt momenteel aan een standaardprotocol voor kantoren waar bedrijven ideeën uit kunnen halen hoe ze hun werknemers zo veilig mogelijk kunnen laten werken wanneer meer mensen straks weer naar het werk gaan.
Bedrijven springen in op het nieuwe anderhalve meter kantoor
Voor sommige bedrijven is de coronacrisis juist een kans om in te springen op de behoefte van bedrijven om het kantoor coronaproof in te richten. Schermen tussen bureaus, belijning op de vloer voor eenrichting looproutes of om de juiste afstand te houden, en zelfs alarmsystemen die afgaan als mensen te dicht bij elkaar komen vinden gretig aftrek. Grote bedrijven zoals ASML in Veldhoven experimenteren vanaf begin mei 2020 met de nieuwe manier van werken, te beginnen met kleine groepjes medewerkers die weer naar kantoor komen.
Komt de kantoortuin nog terug?
Kort voor de coronacrisis uitbrak en de intelligente lockdown een feit werd, was er weer veel discussie over de kantoortuin. Mensen die er moesten werken klaagden over concentratieproblemen, hoofdpijn en stress. Tegenstanders van de kantoortuin hopen dat de coronacrisis ertoe zal leiden dat de kantoortuin eindelijk de zachte dood sterft waar ze al zo lang op hopen. Of het zo’n vaart zal lopen durven deskundigen niet te zeggen. Maar dat de kantoortuin zoals die was forse aanpassingen zal moeten krijgen is wel duidelijk. Daarnaast zal het schoonmaken van kantoren ook te maken krijgen met nieuwe richtlijnen. Kwetsbare plekken zoals deurklinken en toetsenborden moeten daarbij extra aandacht krijgen. Maar ook medewerkers zelf zullen moeten wennen aan een discipline die bestaat uit ontsmettingsgel, tissues en een andere manier van elkaar begroeten.
Bron: NRC Next