Hoe verder na faillissement IJsselmeerziekenhuizen?
1 november 2018
Eind oktober 2018 werd Nederland opgeschrikt door het faillissement van meerdere ziekenhuizen. Dat een ziekenhuis failliet gaat komt niet vaak voor. Een bekend voorbeeld is het Ruaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Maar meerdere ziekenhuizen tegelijk is een unicum. Dat dit nu zo loopt komt omdat alle ziekenhuizen eigendom waren van een particuliere investeerder, die uiteindelijk niet in staat bleek om de ziekenhuizen voor een faillissement te behoeden.
De oorzaken
De belangrijkste oorzaak voor het faillissement van met name de IJsselmeerziekenhuizen was het feit dat ze een breed pakket aan zorg boden, terwijl het relatief kleine ziekenhuizen waren. Dure zorg werd beschikbaar gesteld aan maar een kleine groep patiënten. Daardoor werd die zorg al snel veel te duur en kwamen de ziekenhuizen financieel in zwaar weer terecht. De vele klachten over de kwaliteit van de zorg en het gebrek aan investeringen waren ook debet aan het uiteindelijke faillissement. Twee dagen voor het faillissement werd nog druk onderhandeld over een overname. Maar de gemeente Lelystad wilde niet opnieuw in zee gaan met een particuliere investeerder. Daar kwam bij dat de tijd beperkt was. De volgende dag werd duidelijk dat een reddingsactie niet meer zou slagen, waarna de rechter op donderdag het definitieve faillissement uitsprak.
Ontslagen zorgpersoneel
In de ziekenhuizen in Flevoland werkten zo’n 900 mensen, in het eveneens failliet verklaarde Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam nog eens zo’n 1300. Voor de medewerkers van het Amsterdamse ziekenhuis is de ramp wellicht het minst groot. Er zijn meerdere ziekenhuizen in de hoofdstad waar zij terecht kunnen. Het grote tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel is voor hen een groot voordeel. Maar omdat nu in Flevoland alle ziekenhuizen, behalve in Lelystad, failliet zijn, zal het personeel dat daar werkzaam was moeten uitwijken naar elders in het land en dat zal in veel gevallen betekenen dat ze moeten verhuizen. Dat is natuurlijk niet zomaar geregeld, zeker als er een partner is die ook een baan heeft en niet zomaar even kan omschakelen.
Zorgaanbod in Lelystad
De ziekenhuizen die nu failliet zijn zullen zo snel mogelijk worden ontmanteld. De zorgverzekeraars hebben geld beschikbaar gesteld om een onderzoek in te stellen of er mogelijkheden zijn om ook in de toekomst complexe medische zorg in de regio aan te blijven bieden. Hiervoor is onderhandeling nodig en wellicht gaat het nog geruime tijd duren. Tot die tijd zullen patiënten naar Almere moeten uitwijken of naar ziekenhuizen verder in de regio zoals in Zwolle of Harderwijk. In Lelystad wonen relatief veel ouderen en laagopgeleiden die geen eigen vervoer hebben en voor wie het bezoeken van een ziekenhuis dat niet in de directe omgeving is gevestigd dus een probleem is.
Bron: FD