Hoe data en 3D-scans de Notre-Dame nieuw leven inblazen

11 december 2024

Een meesterwerk herleeft na verwoestende brand

Vijf jaar na de allesverwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs, is de wereldberoemde kathedraal opnieuw geopend. President Emmanuel Macron sprak bij een eerste blik in november lovend over de resultaten: “Het is nog mooier dan eerst.” Cruciaal voor de renovatie was een schat aan data: een verzameling van ongeveer 50 miljard datapunten, afkomstig van 3D-scans, gaf een ongekend gedetailleerd beeld van het 850 jaar oude bouwwerk.

Deze geavanceerde technologie maakte het mogelijk om de complexe architectuur van de Notre-Dame, zoals de unieke gewelven en de ingewikkelde dakconstructie, in volle glorie te herstellen. Daarmee is het iconische symbool van Parijs beter gedocumenteerd dan ooit tevoren.

Een digitale reis door tijd en techniek

Nieuwste technieken helpen bij de herbouw van de verwoeste Notre Dame in ParijsVoor de reconstructie werd gebruikgemaakt van eerder gemaakte 3D-modellen. Een model van de Belgische kunsthistoricus Andrew Tallon en een ander, verrassend genoeg, van het videospel ‘Assassin’s Creed Unity’ van Ubisoft, dienden als basis. Deze historische data werden aangevuld met scans die na de brand zijn gemaakt, onder andere met drones. Zo ontstond een digitale blauwdruk waarmee architecten en ingenieurs het restauratiewerk met ongekende precisie konden uitvoeren.

Een renovatie van epische proporties

De heropening van de Notre-Dame betekent dat Parijs zijn belangrijkste toeristische trekpleister weer terug heeft. Voor de brand trok de kathedraal maar liefst 12 miljoen bezoekers per jaar, meer dan het Louvre en de Eiffeltoren samen. De restauratie kwam met een stevig prijskaartje: ongeveer €700 miljoen werd besteed aan de renovatie, verdeeld over verschillende fasen. In de eerste fase lag de focus op het voorkomen van verdere instorting, terwijl de tweede fase gericht was op het herstel van de binnenkant. De derde fase zal zich richten op de buitenkant, die ook voor de brand al tekenen van verval vertoonde.

Met de heropening van de Notre-Dame toont Parijs dat historisch erfgoed niet alleen behouden kan blijven, maar met behulp van technologie ook een nieuw tijdperk kan ingaan.

Bron: fd.nl