Hoe kan big data een bijdrage leveren aan een leefbare binnenstad?
6 januari 2020
Het leefbaar houden van de binnenstad is een zorg voor veel gemeenten. Winkels trekken weg of gaan failliet, de binnenstad dreigt te verpauperen. Om dit te voorkomen verzamelen steeds meer gemeenten big data. Met deze gegevens kunnen ze hun beleid zodanig afstemmen dat de binnenstad leefbaar wordt gehouden. Zo kan bijvoorbeeld worden uitgezocht waar het druk is in de stad en waar juist minder mensen komen. Uiteraard moet duidelijk worden waar dit aan ligt. Waar komen mensen op af en wat heeft duidelijk minder hun interesse? Big data kan hier een goed hulpmiddel bij zijn.
Hoe moet data worden geïnterpreteerd?
Veel bedrijven verzamelen data maar weten vervolgens niet goed hoe ze met de uitkomsten daarvan moeten omgaan. En dan is het natuurlijk zonde van de inspanningen om bepaalde informatie te verzamelen. Bij het verzamelen van data moet bovendien worden gewaakt voor de privacy van bezoekers van winkels, passanten en andere betrokkenen. Informatie mag lang niet altijd zomaar worden gebruikt. Maar als bedrijven en organisaties zorgvuldig met verzamelde data omgaan kan er wel degelijk informatie uit worden gefilterd die nuttig kan zijn.
Proefproject met big data in Apeldoorn
Apeldoorn heeft de wens een ‘smart city’ te zijn. Daarom wordt big data verzameld om op die manier de juiste beleidskeuzes te kunnen maken. Er worden verschillende technologieën toegepast zoals sensoren die zien waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn en de luchtkwaliteit wordt gemeten. Ook wordt gemeten hoeveel passanten de binnenstad trekt. Zo komt er inzicht in de aantrekkelijkheid van koopzondagen en evenementen.
Data verzamelen met toestemming van betrokkenen
Apeldoorn maakt bij het verzamelen van big data graag gebruik van vrijwilligers. Zij gebruiken een app die inlogt op meetkasten in de binnenstad waardoor geregistreerd wordt dat ze daar waren. Aan de hand van een – uiteraard met toestemming – gekoppeld Facebookprofiel wordt de leeftijd en andere basis informatie van de passanten en bezoekers geregistreerd. Op deze manier ontstaat een hoeveelheid kostbare big data waar het management van de binnenstad zeker veel aan kan hebben, mits deze informatie op de juiste manier wordt geïnterpreteerd.
Informatie halen uit big data is een uitdaging
Omdat het verzamelen van big data aan strenge regels is gebonden gebeurt het uiterst voorzichtig en steekproefsgewijs. Dat betekent een nog grotere uitdaging om er net die informatie uit te halen waar je wat mee kunt. Bijvoorbeeld voor het inventariseren van winkelbezoek en om erachter te komen welke winkels of winkelstraten populair zijn en welke niet. Door optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden die het verzamelen van data biedt kunnen gemeenten de juiste beslissingen nemen over de invulling, leefbaarheid en aantrekkelijkheid van hun centrum.
Bron: Stadszaken.nl