Een High Tech Campus is meer dan alleen stenen – zorgen over overname door investeerders
6 september 2021
Investeerder Oaktree kocht in 2021 voor 1,1 mld euro de High Tech Campus (HTC) bij de universiteit van Eindhoven. Het was niet voor het eerst dat een investeerder een HTC aankocht. Er zijn deskundigen zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Want het gaat niet alleen om het aankopen van ‘een hoop stenen’. De campus vaart wel bij het aantrekken van bedrijven, het investeren in apparatuur en in laboratoria voor onderzoek. Oaktree is mogelijk geïnteresseerd in meer campussen. Ook een Franse investeerder heeft zich inmiddels op de Nederlandse markt gemeld met de overname van Kadans, die zich specialiseert in vastgoed dat zich richt op biotechnologie.
Zorgen over de toekomst
Het is de vraag of HTC’s zoals die van Eindhoven wel blij moeten zijn met de interesse van investeerders. Het behalen van een goed rendement lijkt redelijk eenvoudig. Ook als de High Tech Campus later weer verkocht moet worden zal er zeker interesse zijn. De coronapandemie heeft de interesse voor digitalisering op vele terreinen alleen maar doen toenemen. Er zijn investeringen nodig om de campus te laten groeien. Die groei zit niet alleen in het vastgoed maar ook in de ‘zachte componenten’, zegt Bert Kip, voorzitter van het Nationaal Campussen Overleg. Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen worden binnenkort coronavaccins van Moderna geproduceerd. Dat is mogelijk omdat de campus beschikt over zogenaamde ‘cleanrooms’, ruimtes waar de lucht volledig kan worden gecontroleerd. Dat was een flinke investering die zich nu terugverdient. Maar dat er nu grote behoefte is aan het produceren van vaccins was ten tijde van deze investering nog niet bekend.
Succes vraagt om een lange adem
Een investeerder in een HTC moet een lange adem hebben. Alleen dan kan een campus de broedplaats worden voor nieuwe technologie. Nieuwe bedrijven aantrekken die zich er willen vestigen is essentieel. Niet alleen de gevestigde orde maar ook startups die iets nieuws willen ontwikkelen. Dat wordt niet altijd een succes, maar die gok moet een campus dus nemen om te kunnen groeien. Verzekeraar ASR richtte het Dutch Science Park Fund op. Hieruit worden investeringen gedaan voor campussen. Zo werd de campus bij de TU Delft nieuw leven ingeblazen. Nu er mogelijkheden zijn voor investeringen willen bedrijven zich er maar al te graag vestigen. Binnenkort start de bouw van het 5e campusgebouw op het terrein dat daarvoor jarenlang braak lag.
Investeringen door de overheid
Bert Kip zou het een goede zaak vinden als de overheid in Nederland ook investeert in HTC’s. Dan zijn ze niet alleen afhankelijk van buitenlandse investeerders. De verkoop van de HTC Eindhoven zal ongetwijfeld leiden tot investeringen door Oaktree, maar waarschijnlijk ook tot huurverhogingen voor de bedrijven die er nu huren. Daarbij blijft het afwachten in hoeverre de nieuwe eigenaar geld wil steken in innovaties en het vergroten van de mogelijkheden voor bedrijven. Een aanvraag uit het Nationaal Groeifonds werd in de zomer van 2021 afgewezen.
Bron: Het Financieele Dagblad