Minder criminaliteit en meer sociale cohesie door buurtapp

28 augustus 2017

Bron: NRC Handelsblad

Sociale controle en cohesie komen terug dankzij de buurtapp. De buurtapp ‘Nextdoor’ zegt inmiddels gebruikt te worden in ongeveer 5.000 Nederlandse buurten. Het burgerinitiatief ‘WhatsApp Buurtpreventie’ telt op haar beurt weer ruim 7.000 buurten: zeker een half miljoen inwoners volgens de organisatie. Vooral op het platteland is men actief, omdat de politie er daar langer over doet om ter plekke te zijn.

De buurtapp is de afgelopen jaren een grote rol gaan spelen in Nederland. Over het algemeen gebeurt dit in twee varianten: bewoners waken over hun straat en melden verdachte situaties aan elkaar of aan de politie. De andere variant is een ‘gezelligheidsapp’, goed voor het buurtgevoel. Ook handig voor kleine problemen en oplossingen: Zoals een oppas vinden of de buren waarschuwen voor een muizenplaag.

Nextdoor werd in 2010 in Californië opgericht met kapitaal van durfinvesteerders. Het bedrijf timmert na de VS en Nederland ook aan de weg in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Om op het platform te beginnen binnen een buurt moeten mensen hun adres laten verifiëren of worden uitgenodigd door buren die al lid zijn. Nextdoor zorgt voor contact met de buren, net zoals Facebook dat doet over de hele wereld. De sociale binding in buurten is afgenomen. De technologie zou de oplossing kunnen zijn voor meer samenhang in de wijk.

Minder inbraken

Inbrekers mijden liever wijken waar bewoners elkaar via de app waarschuwen, bleek in 2015 uit onderzoek van Tilburg University. Het aantal inbraken daalde met 40 procent in Tilburg. In sommige WhatsApp-groepen is de wijkagent ook deelnemer. Nextdoor experimenteert op kleine schaal met het toelaten van gemeente, politie en brandweer op aparte platforms.

Burgers worden steeds vaker bij opsporing betrokken. Extra oren en ogen doen veel goed voor de opsporing, maar er zitten ook valkuilen aan vast, zoals racisme. In hun enthousiasme kunnen deelnemers van veiligheidsapps namelijk ook doorschieten en onbekenden onterecht als verdachten zien.