Herintroductie van hennep in de bouw

5 augustus 2024

Architect David Schmidt, samen met Anne Geenen oprichter van bureau Site Practice, pleit voor het gebruik van hennep als bouwmateriaal. Om de potentie van hennep te benadrukken, ontwikkelden zij een raamkozijn van dit materiaal. Schmidt toont een foto uit 1893 van de Chicago World Fair, waar hennep als gangbaar bouwmateriaal werd gebruikt naast hout, staal en steen. Hennep verdween uit de bouw door de opkomst van de petrochemische industrie en de ‘war on drugs’.

Voordelen van hennep

Hennep is snelgroeiend, pesticidenvrij en herstelt de bodem. In combinatie met kalk vormt het een eenvoudig en uitstekend bouwmateriaal dat geschikt is voor constructies tot twee of drie bouwlagen. Het biedt goede isolatie, is vochtregulerend en voldoet aan brandveiligheidseisen. Sinds 2000 krijgt hennep opnieuw aandacht door discussies over klimaatverandering en CO2-reductie.

Beperkingen in gebruik

Ondanks de voordelen wordt hennep nog weinig in de bouw gebruikt, vooral door kosten en onwetendheid. Het materiaal is nooit op grote schaal toegepast, waardoor bouwers extra moeite moeten doen. De hoge vraag naar woningen en de noodzaak voor snelle bouw vormen eveneens obstakels. Hennep wordt voornamelijk gebruikt in vrijstaande huizen door particulieren met een ideologische drijfveer.

Schaalbaarheid en prefab

Site Practice onderzoekt hoe hennep op grotere schaal inzetbaar kan zijn. Door projecten op verschillende niveaus te realiseren, willen ze laten zien dat hennep ook geschikt is voor gestapelde woningbouw en prefab constructies, wat de bouwtijd verkort. De belangrijkste taak is om kosten en risico’s duidelijk in kaart te brengen en de kennis van het materiaal te delen via symposia en tentoonstellingen.

Het raamkozijn van hennep

Het raamkozijn, ontwikkeld als provocatie voor de markt, toont de mogelijkheden van hennep als duurzaam alternatief voor hout en kunststof. Twee prototypen werden gemaakt: een van hennephout, waarbij hennepvezels samengeperst worden tot een houtachtig materiaal, en een 3D-geprint kozijn van hennepvezels, vergelijkbaar met glasvezel. Hennep is veelzijdig: alle delen van de plant kunnen gebruikt worden, van zaadjes tot vezels.

Toekomst van hennepkozijnen

Hoewel Site Practice niet van plan is de hennepkozijnen zelf op de markt te brengen, zien zij het product als een middel om de discussie over duurzame bouwmaterialen aan te wakkeren. Het initiatief voor verdere ontwikkeling moet uit de bouwwereld komen, terwijl de architecten bijdragen aan het debat en de bewustwording van de mogelijkheden van hennep.

Bron: cobouw.nl