Des te hoger je functie, des te groter de kans op het hebben van een blinde vlek.

Een blinde vlek kan je eigen functioneren en dat van het bedrijf ondermijnen. Normaal vertellen collega’s of vrienden ons wat we zelf niet zien, maar hoe hoger je functie, hoe minder feedback je waarschijnlijk krijgt. Daarnaast wordt de kans dat mensen je spontaan wijzen op een blinde vlek  snel kleiner.

Kwaliteit van management en leiderschap

Een onderzoek van Fabio Sala heeft aangetoond dat er een duidelijke samenhang is tussen je functie en de mate waarin je je eigen zwakheden niet herkent. De resultaten uit het onderzoek logen er niet om na het uitvoeren van een zogeheten ‘360-graden test’. Zo werd aangetoond dat verschillen tussen eigen beoordeling en beoordeling door collega’s groter werd wanneer de functie van de proefpersonen hoger was.
Volgens Sala draagt kennis bij aan de kwaliteit van management en leiderschap. Daarnaast is er aangetoond dat bedrijven waar meer medewerkers blinde vlekken hebben, dit bedrijf financieel slechter presteert. Om dit te voorkomen moet de feedback zelf georganiseerd worden. Door het organiseren van feedback kunnen de blinde vlekken grotendeels onder controle worden gehouden.

Bron: NRC

Aanbevolen opleiding

Projectleider Vastgoed

De opleiding Projectleider Vastgoed biedt u de principes van PRINCE2, Lean, DISC en inzichten van Stephen Covey en Timothy Leary om het beste uit uzelf, uw projectmedewerkers en uw projecten te halen.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
ProjectleiderStevig management is de verantwoordelijkheid van de projectleider. Goede sturing is nodig om grip op de kwaliteit en de kosten te houden. Krijg inzicht in de persoonlijke eigenschappen van zowel uzelf als anderen en leer hoe deze ingezet kunnen worden om projecten effectief te leiden.
Projectmanagement PRINCE2TM PJLAan de hand van de PRINCE2-methode wordt inzichtelijk hoe een project gestructureerd kan worden en op welke wijze helderheid ontstaat over het besluitvormingsproces. Goede sturing is nodig om grip op de kwaliteit van het project te houden.
Communicatie & ConflicthanteringHoe zorgt een projectleider voor een succesvol team? Een team dat elkaar weet te versterken in de samenwerking. En wat gebeurt er met een team als het even tegen zit? Communicatie en Conflicthantering biedt handvatten om projecten op de “zachte” kant te managen.
Lean ManagementLean is een managementfilosofie die zeer toepasbaar is als projectleider. Tijdens deze module is leert de cursist de voordelen en de bijbehorende benodigde inspanningen om Lean management in hun organisatie te implementeren.

Ook interessant


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Communicatie

De eindkwaliteit van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de aansluiting tussen de gevraagde en de geleverde prestaties, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: