Handelen met stroom via buurtbatterij

28 november 2017

Wind- en zonne-energie veroorzaakten dit jaar stroomoverschotten. Er wordt geëxperimenteerd met het opslaan van de overtollige elektriciteit in een buurtbatterij.

Zonnepanelen en windparken veroorzaken steeds grotere schommelingen in het stroomaanbod en in de prijs. Op sommige dagen was elektriciteit zo overvloedig voorhanden dat niemand de stroom meer wilde. Op de stroommarkt moest er zelfs geld toe worden gelegd. Niet alleen op grote schaal veroorzaken de overschotten problemen. In sommige wijken waar tientallen bewoners beschikken over zonnepanelen, zorgt het terugleveren voor grote spanningsverschillen op het stroomnetwerk. De spanning loopt soms op tot de grens van het toelaatbare: 253 volt.

Experimenteren op kleine schaal

Er wordt op kleine schaal geëxperimenteerd met oplossingen voor het stroomoverschot. Het doel is om ruimte te maken op het net om ‘piekstroom’ op te vangen en of er met het bewaarde elektriciteit geld verdiend kan worden. Een van de oplossingen is de buurtbatterij. Deze batterij verlaag de piekspanning van 253 volt naar slechts 240 à 245 volt. Daarnaast konden deelnemende huishoudens in de maand augustus bij 80 procent van hun stroombehoefte dekken. Voorheen was dit slechts 40 procent. De boosdoener die de netspanning verhoogt is de ‘omvormer’ die bij elke zonnepaneelinstallatie hoort. Het risico ontstaat dat het laatste huis aan de kabel zijn stroom niet meer kwijt kan; dan schakelen de zonnepanelen uit.

Buurtbatterij niet rendabel

De kosten van de batterij bleken echter huizenhoog in een eerder project in Etten-Leur. Het was zeven à tien keer zo duur als het verzwaren van kabels naar de voordeur. De buurtbatterij is op dit moment niet rendabel, aangezien kabels verzwaren of een huisbatterij stukken goedkoper zijn en de levensduur van deze producten gelijk zijn aan de buurtbatterij. De prijzen zijn echter aan het dalen: tussen 2010 en 2016 werden ze 75 procent goedkoper. Daarnaast zien mensen de financiële kansen toenemen voor flexibele opslag.
Bewoners kunnen in de toekomst geld verdienen door via batterijen stroom te leveren aan het net als daar vraag naar is. De komende tijd komen er zo’n 49 huisbatterijen bij die zijn betaald met overheidssubsidie. Op dit moment wordt getest dat bewoners’ eigen batterij en de buurtbatterij maximaal gebruikt worden. In een volgend stadium wordt het handelen in bewonersstroom op de energiemarkt getest.

Bron: NRC