Grote bedrijven verwachten nog meer kantoorruimte af te stoten

15 juli 2024

Grote bedrijven verwachten de komende jaren een vijfde van hun kantoorruimte te sluiten. Thuiswerken blijft structureel, waardoor de behoefte aan werkplekken afneemt. Deze trend zorgt voor terughoudendheid bij beleggers om te investeren in Nederlands kantoorvastgoed. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven denkt minder vierkante meters nodig te hebben in de komende vijf jaar. Het aantal werkplekken per tien medewerkers zal dalen van zeven naar iets meer dan vijf.

Verleiden in plaats van verplichtenDit zijn de plannen van de nieuwe eigenaar met het kantoor van ABN Amro op de Zuidas

Volgens onderzoeker Frank Verwoerd van vastgoedadviseur CBRE kiezen veel bedrijven ervoor om werknemers te verleiden om naar kantoor te komen in plaats van ze te verplichten. Hoewel werknemers vaker terugkeren naar kantoor, zal het niveau van voor de coronapandemie niet meer worden bereikt. Deze verschuiving naar hybride werken is blijvend, vooral zichtbaar bij grote bedrijven die al aanzienlijke kantoorruimte hebben afgestoten.

Impact van hybride werken

Bedrijven als Aegon en ING hebben sinds corona tienduizenden meters kantoorruimte afgestoten. Sommige bedrijven onderverhuren etages of sluiten kantoren op dagen met lage bezettingsgraad. Op vrijdag zijn er nauwelijks werknemers op kantoor, met een bezettingsgraad van slechts 35% vorig jaar, terwijl dinsdag en donderdag piekdagen blijven met een bezettingsgraad van 70%.

Verschillen tussen bedrijfsgroottes

Er is een grote discrepantie tussen mkb-bedrijven en grote ondernemingen wat betreft thuiswerken. Werknemers van mkb-bedrijven werken meestal één of twee dagen thuis, terwijl werknemers van grotere bedrijven vaker thuiswerken. Dit verschil heeft te maken met het werknemersbestand en de locatie van het werk, maar ook met de krappe arbeidsmarkt, waarbij bedrijven vrezen werknemers te verliezen als ze verplichten om naar kantoor te komen.

Effecten op huurcontracten

Dat bedrijven pas na langere tijd kantoorruimte afstoten, hangt samen met huurcontracten die vaak voor meer dan tien jaar worden afgesloten. Pas wanneer deze contracten aflopen, wordt minder ruimte gehuurd. De onzekerheid over de toekomst van hybride werken heeft grote gevolgen voor de vastgoedmarkt. De waarde van verhandelde kantoorruimtes is in de eerste helft van dit jaar met 40% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Terughoudendheid van beleggers

Vooral buitenlandse beleggers, met name uit de VS, blijven weg. Dit komt door de crisis op de Amerikaanse vastgoedmarkt, waar de leegstand door massaal thuiswerken is opgelopen tot 30%. Hoewel de leegstandscijfers in Nederland veel lager zijn, heerst er grote terughoudendheid bij beleggers vanwege onzekerheid over de toekomstige vraag naar kantoorruimte.

Volgens Madeline Buijs van Colliers vragen beleggers zich af wat huurders in de toekomst willen: blijven ze ruimte inleveren of verhuizen ze naar andere gebouwen? Deze onzekerheid draagt bij aan de historisch lage beleggingsbedragen in kantoorvastgoed, terwijl de investeringen in winkels en woningen juist toenemen.

Bron: fd.nl