Grootste bouwers blijven groeien ondanks crisis in woningmarkt

2 september 2024

Omzetgroei van de grootste bouwbedrijven

De tien grootste bouwbedrijven in Nederland hebben in 2023 wederom een omzetstijging gerealiseerd, ondanks de terugval in de woningmarkt. Gezamenlijk behaalden zij een omzet van 30,3 miljard euro, een toename van 5,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei zet een trend voort die al vier jaar aan de gang is. De bouwbedrijven lijken de uitdagingen in de woningmarkt effectief te omzeilen door zich te richten op andere projecten.

Waterbouwers als grootste winnaarsHonderden bouwprojecten voor de zorg in Nederland

Met name de waterbouwers Boskalis en Van Oord wisten hun omzet aanzienlijk te verhogen, met respectievelijk 20 en 40 procent. Hun succes is grotendeels te danken aan de stijgende vraag naar offshore windenergie, waarbij deze bedrijven hun activiteiten steeds verder uitbreiden naar internationale markten, zoals de Verenigde Staten. Ook andere bouwbedrijven, zoals Heijmans en TBI, zagen hun omzet sterk toenemen door strategische overnames en een toename van renovatie- en onderhoudsprojecten.

Teruggang bij enkele bouwers

Niet alle bedrijven konden echter profiteren van de groei. Bedrijven zoals Ballast Nedam, Ten Brinke en BAM zagen hun omzet dalen door onder andere de terugval in de woningmarkt en strategische keuzes om risicovolle projecten te vermijden. BAM moest zelfs de toppositie in de ranglijst van grootste bouwbedrijven afstaan aan VolkerWessels, dat ondanks bescheiden groei toch de nieuwe koploper werd.

Winstcijfers laten gemengd beeld zien

Wat betreft nettowinst hebben de bouwbedrijven gezamenlijk een indrukwekkende stijging van 44 procent gerealiseerd, goed voor een totale winst van 1,43 miljard euro. Vooral Boskalis, Van Oord en TBI lieten sterke winststijgingen zien, waarbij TBI met een winststijging van 610 procent opviel. Daarentegen boekte Van Wijnen als enige bouwer een verlies, veroorzaakt door investeringen in een nieuwe woningfabriek.

Orderportefeuille goed gevuld

Ondanks de zorgen over de woning- en inframarkt, blijken de orderboeken van de grootste bouwbedrijven goed gevuld. Met meer dan 46 miljard euro aan opdrachten bij de start van 2024, zijn de bouwbedrijven verzekerd van werk voor de komende jaren. Deze robuuste portefeuille, versterkt door energietransitieprojecten, laat zien dat de sector zich effectief aanpast aan de veranderende marktomstandigheden.

Uitzicht op verdere groei

De komende publicatie van de Cobouw50, een ranglijst van de grootste bouwbedrijven in Nederland, zal naar verwachting verdere inzichten bieden in de prestaties van de sector. Tijdens de uitreiking van de Cobouw Awards zal ook de best presterende bouwer van het jaar bekend worden gemaakt, samen met prijzen voor innovatie, digitalisering, duurzaamheid, en jong talent.

Bron: cobouw.nl