Groene waterstof als oplossing voor stroomtekort op bouwplaatsen
17 februari 2025
Duurzaam bouwen vraagt om slimme oplossingen
Elektrisch materieel is al een tijdje in opmars binnen de bouwsector. Aannemers en opdrachtgevers zetten steeds vaker in op emissieloos bouwen, vooral in stedelijke gebieden en nabij stikstofgevoelige natuur. Maar hoe laad je al die elektrische machines op plekken waar geen netaansluiting is, zoals kades en kanaaloevers?
Gerben Busweiler, hoofd materieel bij waterbouwbedrijf Beens Groep, worstelde met deze vraag. Totdat hij op een vroege zaterdagochtend in bed lag en ineens de oplossing zag: een drijvend laadstation op groene waterstof. Hij stuurde direct een bericht naar zijn directeur, die meteen enthousiast reageerde: “Ik denk dat we een primeur hebben!”
Een doorbraak in waterstoftechnologie
Elektrisch materieel vervangen was voor Busweiler geen nieuw idee. Al tien jaar geleden begon hij met de transitie van fossiele brandstoffen naar elektriciteit voor machines als kranen en trilblokken. Maar het opladen van deze machines op afgelegen bouwplaatsen bleef een uitdaging. Het elektriciteitsnetwerk is vaak overbelast en zware accu’s per vrachtwagen aanvoeren is duur en inefficiënt.
De oplossing? Waterstof. Busweiler was al langer gefascineerd door deze energiebron en gaf er zelfs presentaties over. Toch was er één groot probleem: waterstofopslag en -levering in de bouw is complex, vooral op het water. De doorbraak kwam toen hij zich realiseerde dat de pontons die Beens Groep zelf produceert, ideaal zouden zijn om een brandstofcel en waterstoftanks te dragen. Zo ontstond het Drijvend Waterstof Laadstation (DWL), een mobiel, emissievrij laadpunt voor elektrisch bouwmaterieel.
Waterstof als brandstof van de toekomst?
Het eerste drijvende laadstation is inmiddels operationeel en een tweede is in de maak. De voordelen zijn duidelijk: altijd en overal groene stroom beschikbaar, zonder afhankelijkheid van het overvolle stroomnet. Maar er bleef nog een vraag over: waar haal je voldoende groene waterstof vandaan?
Die uitdaging werd opgelost met Roger Energy, een leverancier die zich specialiseert in waterstofproductie. Hoewel het gebruik van het DWL momenteel nog duurder is dan diesel, werken producenten en opdrachtgevers samen om kosten te verlagen. Overheden zoals provincies en Rijkswaterstaat zijn enthousiast en investeren mee, waardoor duurzame innovatie steeds meer voet aan de grond krijgt.
Met deze slimme oplossing laat Beens Groep zien dat de bouwsector klaar is voor een groene toekomst—en dat een goed idee soms letterlijk uit de lucht komt vallen.
Bron: fd.nl