Groene daken als oplossing voor wateroverlast bij hevige regen
24 januari 2020
Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Die neerslag moet ergens heen. Omdat ook steeds meer huizen een vrijwel volledig betegelde tuin hebben, kan het grondwater niet meer weg met als gevolg dat de boel regelmatig blank staat in woonwijken. Een oplossing voor dit probleem is een daktuin, die zodanig is beplant dat het regenwater geleidelijk wordt afgevoerd via het riool.
Een daktuin met een waterbuffer
De bedenker van de moderne daktuin, Friso Klapwijk, ontwikkelde een daktuin met een waterbuffer. De tuin wordt niet rechtstreeks op het dak geplaatst, er komt een ruimte tussen dak en tuin waar het regenwater wordt opgevangen dat overblijft nadat de tuin zelf verzadigd is. Dit water wordt vervolgens via een ingenieus systeem geleidelijk via de dakgoot afgevoerd naar het riool. Dat was een eis van de deskundigen, die denken in oplossingen van liters per seconde. In samenwerking met de gemeente Amsterdam en deskundige ingenieurs bouwde Klapwijk zijn tuindak op een pand aan de Amsterdamse Zuidas. Het werd een groot succes.
Internationale belangstelling voor het Polderdak
De innovatie van Dakdokters, het bedrijf van Friso Klapwijk, kreeg al snel internationale belangstelling uit onder andere Canada en Frankrijk. Het typisch Nederlandse polder denken komt goed van pas bij de groene daken. Een huis met een groen dak kan namelijk een breder belang dienen door het water op te vangen en zo overstromingen te voorkomen. Ook kan het regenwater, als de innovatie nog een stapje verder gaat, ervoor zorgen huizen in de zomer koel te houden.
Regenwater als waardevolle grondstof
De bedenker van de daktuinen heeft inmiddels twee bedrijven die internationaal opereren. Dat is vaak lastig, omdat het poldermodel van samenwerking er ook in het buitenland door te krijgen is vaak heel wat overredingskracht nodig. Maar inmiddels verrijzen er ook buiten Nederland steeds meer Polderdaken. Om zo van regenwater een kostbare grondstof te maken in plaats van afvalwater waar iedereen alleen maar last van heeft.
Bron: Het Financieele Dagblad