Groen geld voor warme huizen in Amsterdam

7 april 2025

Miljoenensteun voor biobased isolatieproject

De stad Amsterdam ontvangt een subsidie van 4,5 miljoen euro van de Europese Commissie om honderden sociale huurwoningen en een monumentaal gebouw op een duurzame manier te isoleren. De subsidie komt uit het ‘Life and Environment’-programma en is bedoeld voor projecten die natuur, biodiversiteit en milieu verbeteren.

Het geld wordt ingezet voor het verduurzamen van 556 sociale huurwoningen in de Spaarndammerbuurt én voor de isolatie van de Centrale Markthal in Amsterdam West. Beide projecten worden aangepakt met biobased isolatiematerialen. Welke materialen dat precies zijn, is nog niet bekend, maar de gemeente heeft er duidelijk vertrouwen in.

Isoleren met natuurlijke materialen

In samenwerking met woningcorporatie Lieven DeKey en erfgoedbeheerder Stichting BOEi wil de gemeente aantonen dat biobased isolatie niet alleen geschikt is voor moderne woningen, maar ook voor monumentale panden.

Volgens de gemeente bieden natuurlijke isolatiematerialen een reeks voordelen voor bewoners. Ze dragen bij aan een stabiel binnenklimaat, zorgen voor betere luchtvochtigheid en kunnen daarmee helpen de energievraag te verlagen. In de winter blijven woningen warmer en in de zomer juist koeler, wat hittestress vermindert.

Isolatie als klimaatmaatregel

Naast comfort is er ook een belangrijke klimaatcomponent. In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen, die bij productie en transport CO₂ uitstoten, slaan biobased materialen juist CO₂ op tijdens hun levensduur. De gemeente ziet dit als een belangrijke stap richting een duurzamer woningbestand.

Het project is meer dan een lokale pilot. Amsterdam wil hiermee laten zien dat biobased isolatie op grote schaal toepasbaar is, ook bij sociale huurwoningen en erfgoedlocaties. Daarmee wordt het een showcase voor andere gemeenten.

Doelstelling van 30 procent biobased bouwen

De Amsterdamse subsidie past in een bredere ontwikkeling: de Nationale aanpak biobased bouwen (NABB). Dit initiatief van de rijksoverheid stimuleert het gebruik van natuurlijke materialen zoals hennep, olifantsgras, houtvezel en bouwresten. Het streven is dat in 2030 minimaal 30 procent van de nieuwbouw en renovaties in Nederland biobased gebeurt.

Hoewel de politieke en publieke steun groeit, is de praktische uitvoering een uitdaging. Volgens Jan Willem van de Groep, programmamanager van de NABB, zijn er flinke investeringen nodig in de productie-infrastructuur. In een recent interview riep hij het kabinet op om miljarden extra vrij te maken om de ketens voor biobased bouwen echt van de grond te krijgen.

Bron: cobouw.nl