Golf van faillissementen in Duits vastgoed op komst, waarschuwt Vonovia-ceo

15 juli 2024

De Duitse vastgoedmarkt staat aan de vooravond van een grote crisis, aldus Rolf Buch, de CEO van Vonovia, de grootste woningverhuurder van Duitsland. Volgens Buch zullen de komende twee jaar gekenmerkt worden door een toenemende woningnood en een golf van faillissementen binnen de vastgoedsector. Tijdens een gesprek met de financiële pers in Frankfurt benadrukte Buch dat Vonovia de vastgoedcrisis grotendeels achter zich heeft gelaten, maar dat de sector nog een bittere tijd tegemoet gaat met veel bedrijven die bankroet zullen gaan.

Problemen door stijgende rentesVerduurzaming van appartementen is vaak een lastige zaak

Veel vastgoedbedrijven raakten in 2022 in de problemen door de stijgende rentes. Vonovia besloot toen tot een afwaardering van zijn portefeuille, die nu meer dan 540.000 woningen omvat met een totale boekwaarde van bijna €84 miljard. In 2022 was de waarde nog bijna €95 miljard. Ondanks een verlies van €6,8 miljard in 2023, rapporteerde Vonovia in het eerste kwartaal van dat jaar weer een winst van ruim €335 miljoen.

Faillissementen op de loer

Bij een bijeenkomst van de International Club Frankfurter Wirtschaftsjournalisten (ICFW) wees Buch op de vele faillissementen die de vastgoedsector te wachten staan. Eind maart ging Deutsche Invest Immobilien in Wiesbaden bijvoorbeeld al in surseance. Vooral projectontwikkelaars zullen hard worden getroffen, voorspelt Buch, en dat is slecht voor de markt. Vonovia zelf heeft de grootste prijscorrecties achter zich en streeft ernaar dit jaar voor zo’n €3 miljard aan bezittingen te verkopen om de schuldenlast te verminderen en nieuwe investeringen mogelijk te maken.

Stop op nieuwbouwprojecten

Vonovia heeft in 2023 de bouw van nieuwe projecten tijdelijk stilgelegd. De kosten van €5000 per vierkante meter zijn niet te dekken met de in veel Duitse steden onhaalbare huurprijs van ten minste €20 per vierkante meter. Dit maakt nieuwbouw economisch niet haalbaar.

Regeringsdoelen niet gehaald

De Duitse regering onder bondskanselier Olaf Scholz had als doel om jaarlijks 400.000 nieuwe woningen te bouwen om het huizentekort terug te dringen. Dit doel werd echter niet gehaald in zowel 2022 als 2023. Buch betwijfelt de effectiviteit van een bouwfonds van de overheid, gezien de vele andere miljarden verslindende plannen voor infrastructuur en energievoorziening.

Strenge bouweisen en financieringsproblemen

Buch pleit voor een heroverweging van de ‘Schuldenbremse’, de constitutionele schuldenrem, die volgens hem noodzakelijke investeringen belemmert. Hij roept op tot nieuwe financieringsvormen en een herziening van de strenge bouweisen die volgens hem onnodig duur zijn. Daarnaast kampt de sector met een tekort aan technisch personeel, vooral in steden als Berlijn.

Toenemende tweedeling in de samenleving

Buch uitte zijn zorgen over een groeiende tweedeling in de Duitse samenleving op het gebied van wonen, wat politieke gevolgen kan hebben. Hij benadrukte het onrecht dat ontstaat wanneer mensen zonder steun van hun ouders geen woning kunnen vinden. Als oplossing bepleit Buch een hervorming van de huurrem, zodat deze alleen geldt voor lage en middeninkomens, terwijl hogere inkomens meer kunnen betalen. “De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen,” aldus Buch.

Bron: fd.nl