Gemiddelde huizenprijs bereikt nieuw record: bijna 9 procent duurder dan vorig jaar

1 juli 2024

Recordprijs in mei

In mei bereikte de gemiddelde huizenprijs in Nederland een nieuw record van 445.430 euro, wat een stijging van 8,6 procent betekent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De vorige piek was in juli 2022, toen huizenprijzen 1,8 procent lager waren dan in mei van dit jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Toename van transactiesGemeenten mogen koophuizen voorbehouden aan eigen inwoners en vitale beroepen

Naast de stijgende huizenprijzen nam ook het aantal woningtransacties toe. In mei vonden er ruim 17.500 woningtransacties plaats, een stijging van 16,5 procent ten opzichte van mei 2023. De voortdurende vraag naar woningen, gecombineerd met een beperkt aanbod, blijft de prijzen opdrijven.

Oorzaken van de prijsstijging

De stijging van de huizenprijzen wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Het huizentekort blijft een groot probleem, aangezien het aanbod van te koop staande huizen achterblijft bij de vraag. Historisch lage hypotheekrentes hebben ervoor gezorgd dat kopers meer konden lenen, wat de prijzen verder opdreef. Recente grote loonstijgingen geven mensen meer financiële ruimte om te bieden op huizen. Bovendien wordt overgebleven spaargeld uit de coronaperiode vaak gebruikt om huizen te kopen.

Verwachtingen voor de toekomst

De Nederlandsche Bank (DNB) en economen verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren verder zullen stijgen. Volgens de voorjaarsraming van DNB zullen de huizenprijzen in 2024 met bijna 6 procent stijgen en de komende twee jaar met 4 procent per jaar. ING-econoom Sander Burgers verwacht ook een verdere stijging van de huizenprijzen, hoewel het tempo van de stijging mogelijk iets zal afzwakken.

Krapte op de woningmarkt

De krapte op de woningmarkt zal volgens experts mogelijk verder toenemen. Het beperkte aanbod en de toenemende vraag leiden tot minder keuzemogelijkheden voor kopers. Op dit moment staan er weinig huizen te koop en worden er ook weinig nieuwe huizen opgeleverd. Volgens Burgers is het moeilijk om op korte termijn snel meer aanbod te creëren. Hij suggereert dat het kabinet woningdelen kan stimuleren en hospitaverhuur kan vergemakkelijken om de bestaande voorraad beter te benutten.

Versnelling van de prijsstijging

Hypotheekadviseur De Hypotheker signaleert een versnelling van de prijsstijging. Uit hypotheekaanvragen en woningwaardes in juni blijkt een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van juni 2023. Vooral in de laatste weken zijn de huizenprijzen fors opgelopen.

Bron: nrc.nl