Gemeenten kunnen nu precies uitrekenen hoeveel geld hun bomen opleveren
10 augustus 2021
Dankzij de Amerikaanse rekentool i-Tree kunnen gemeenten nu de opbrengst van bomen uitrekenen. Op die manier kan zelfs in de begroting worden opgenomen hoeveel ‘winst’ er wordt behaald met de bomen en hoeveel die winst stijgt als er meer bomen worden geplant. De gemeente Den Haag heeft in de zomer van 2021 alle bomen binnen de gemeente gescand. Het is nu bekend welke bomen er staan en wat hun stamdikte is. Met behulp van i-Tree kan nu in euro’s worden uitgerekend wat de bomen de gemeente opleveren.
CO2 opslag door bomen
Dat bomen bijdragen aan een beter milieu omdat ze CO2 opslaan is al langer bekend. Maar hoeveel dat per jaar oplevert kan nu exact worden uitgerekend. Een grote kastanjeboom kan de gemeente jaarlijks zo’n 1400 euro opleveren. Bomen kunnen ervoor zorgen dat de bestrating bij zware regen niet wegspoelt en dat de riolering niet hoeft te worden gerenoveerd. Van elke regenbui vangt een boom 10% van het water op, wat daarna weer verdampt en dus niet op de grond terechtkomt.
Niet alleen focussen op het aantal bomen
Vroeger werd vooral gekeken naar hoeveel bomen er stonden. Stammen tellen was heel gebruikelijk. Maar de ene boom is de andere niet. Gemeenten kiezen er vaak voor om bij het noodzakelijk kappen van bomen omdat er gebouwd wordt eenzelfde aantal bomen terug te plaatsen. Maar als het dan gaat om kleine boompjes die in het trottoir worden gezet zodat ze nauwelijks kunnen groeien dan zet dat natuurlijk geen zoden aan de dijk. Door de opbrengst van bomen te berekenen krijgt de gemeente inzicht in wat bomen opleveren. Dan gaat het bij voorkeur om grote bomen die tientallen of zelfs meer dan 100 jaar oud kunnen worden.
Berekeningen voor de Nederlandse markt
i-Tree werd ontwikkeld door de US Forest Service en toegepast in onder andere New York. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt al met het programma gewerkt. Om het in Nederland goed toe te passen moet rekening worden gehouden met de Nederlandse situatie. De bodem is bijvoorbeeld van belang, in Nederland worden bomen vaak minder hoog omdat er veel veengrond is die minder gewicht kan dragen. De initiatiefnemers hopen dat bomen binnen enkele jaren niet alleen meer als kostenpost worden genoemd in de begroting van gemeenten. Als de opbrengst van bomen wordt meegeteld kan dit leiden tot een veel positiever saldo.
Bron: Het Financieele Dagblad