Gemeenten komen vastgoedhuurders met betalingsproblemen niet tegemoet
14 oktober 2020
Huurders van gemeentelijk vastgoed vrezen voor hun voortbestaan. Ondernemers die vastgoed huren van de gemeente vangen bot als het gaat om coulance vanwege betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat vooral om ondernemers die gedurende langere tijd niet of nauwelijks inkomsten hebben. Kleine theaters die vanwege de coronamaatregelen maanden gesloten waren en nu alleen open mogen voor enkele tientallen bezoekers. De inkomsten zijn minimaal, terwijl de huur wel gewoon betaald moet worden.
Uitstel van executie
De gemeente heeft afgezien van de jaarlijkse huurverhoging, maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Aan veel huurders van gemeentelijk vastgoed is uitstel van betaling verleend tot december 2020. De huur moet wel betaald worden, hier krijgen gedupeerden 2 jaar de tijd voor. Maar volgens veel ondernemers is er sprake van uitstel van executie. Als de inkomsten zo laag blijven wordt er immers ook de komende tijd veel te weinig verdiend. Met een tweede coronagolf en waarschijnlijk aangescherpte maatregelen is de kans klein dat er genoeg geld kan worden verdiend. Het is voor veel ondernemers uitermate onzeker wanneer de situatie weer ‘normaal’ wordt.
Ondernemers pleiten voor een kostendekkende huurprijs
In veel gevallen maken gemeenten flinke winst. De huurders van gemeentelijk vastgoed pleiten dan ook voor een ‘kostendekkende huurprijs’ gedurende de coronacrisis. Maar de gemeente wil hier niet aan meewerken, er wordt absoluut geen maatwerk geboden, is de algemene mening van betrokken huurders. De gemeente geeft aan om het belang van culturele ondernemers wel degelijk mee te wegen, maar dit leidt volgens betrokkenen niet tot een oplossing die hen geruststelt.
Commerciële verhuurders komen huurders wel tegemoet
Commerciële verhuurders komen hun klanten vaak wel tegemoet met flinke kortingen op de huurprijs. Sommigen spreken een contractverlenging af in ruil voor een korting op de huur. Zo hebben beide partijen er profijt van. Maar huurders van gemeentelijk vastgoed blijven vooralsnog in de kou staan. Veel gemeenten hebben forse extra uitgaven vanwege de coronacrisis en willen daarom de verliezen op huren beperken. Maar als de betrokken huurders uiteindelijk de huur moeten opzeggen omdat ze failliet gaan en de panden leeg komen te staan trekt de gemeente alsnog aan het kortste eind.
Bron: NRC Next