Gemeente Den Haag wil dat expats huisvesting regelen voordat ze komen

21 mei 2024

Expats drukken huurprijzen omhoog

De gemeente Den Haag wil de instroom van expats, internationale studenten en arbeidsmigranten beperken. Werkgevers moeten voortaan garanderen dat hun werknemers gehuisvest zijn voordat ze naar de stad komen. Wethouder Martijn Balster (Wonen) wil hiermee voorkomen dat de woningmarkt nog verder ontoegankelijk wordt voor eigen bewoners.

Expats verdringen bewoners met midden- en lage inkomensDalende huizenprijzen en afnemende transacties

Volgens Balster drijven expats de huurprijzen omhoog, waardoor midden- en lage inkomens geen woning meer kunnen vinden in Den Haag. De gemeente schat dat er 20.000 expats en 50.000 arbeidsmigranten in de stad wonen. Dit leidt tot verdringing op de woningmarkt, die volgens Balster “alleen nog maar om kapitaalkracht draait.”

Huisvestingsplicht voor werkgevers

Den Haag haakt hiermee aan bij voorstellen van het ministerie van Sociale Zaken en de VNG. Rotterdam experimenteerde vorig jaar al met een dergelijke huisvestingsplicht. De resultaten worden later deze maand gepresenteerd aan demissionair minister Karien van Gennip.

Woningmarkt dichtgetimmerd

De Haagse woningmarkt is volgens Balster “muurvast” door de beperkte ruimte in de stad. Er is nauwelijks ruimte om nieuwbouw te realiseren. Tegelijkertijd zijn veel woningen in handen gekomen van beleggers, wat speculatie en verdere huurprijsstijgingen heeft veroorzaakt.

Jonge Hagenaars komen niet aan de beurt

Woningzoekenden zoals Myrthe (25) ondervinden de gevolgen van de krappe woningmarkt. Ze heeft een baan gevonden, maar kan geen betaalbare woning vinden in Den Haag. Ook Nicky Raster (25) woont noodgedwongen nog bij haar ouders. De nieuwe huurwetten en het verbod op tijdelijke huurcontracten bieden volgens Balster enige verlichting, maar er is meer nodig.

Leegstand bestrijden en doorstroming bevorderen

De gemeente zet in op het bestrijden van leegstand en illegale bewoning. Ook wil Balster de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad in kwetsbare buurten verbeteren. Opknappen en verduurzamen is de voorkeur, maar onwillige huisbazen kunnen worden uitgekocht.

Bron: nrc.nl