Geluidsisolatie schiet tekort in ‘hoogwaardige’ transformatiewoningen
9 december 2024
Beloftes van luxe versus de harde realiteit
In een luxe transformatieproject op een landgoed werden vijftien ruime woningen van 200 tot 300 vierkante meter gerealiseerd. De projectontwikkelaar beloofde in de verkoopbrochure een ‘unieke hoogwaardige woonomgeving’ met een afwerking van ‘compromisloos hoog niveau’. Voor de nieuwe bewoners kwam de realiteit echter als een bittere teleurstelling: geluidsoverlast van buren bleek aan de orde van de dag. Van gesprekken en hoestgeluiden tot de vaatwasser en kastdeuren, alles was hoorbaar.
Geen gehoor bij klachten
De bewoners, die hun privacy en woongenot ernstig verstoord zagen, kaartten het probleem aan bij de aannemer, de projectontwikkelaar en de makelaar. Toen die weigerden verantwoordelijkheid te nemen, stapten negen kopers naar de Raad van Arbitrage voor bouwgeschillen (RvA). Dankzij de Woningborg Garantieregeling, die bij dit project van toepassing is, kregen zij de mogelijkheid om hun geschil laagdrempelig en tegen lage kosten voor te leggen.
Lagere normen bij transformatie
De aannemers stelden zich op het standpunt dat de geluidsisolatie voldeed aan de eisen van de Woningborg Garantie- en waarborgregeling Transformatie 2017. Deze regeling stelt eisen die 5 dB(A) lager liggen dan de nieuwbouwnormen uit het Bouwbesluit. Omdat het hier om een transformatie van een bestaand gebouw ging, achtten de aannemers zichzelf niet aansprakelijk voor de geluidsoverlast.
De arbiter stelt bewoners in het gelijk
De Raad van Arbitrage oordeelde echter anders. De arbiter stelde vast dat de beloften in de verkoopbrochure juridisch bindend zijn. De koper mocht verwachten dat de geluidsisolatie minimaal aan nieuwbouwnormen zou voldoen. Uit zowel onafhankelijk onderzoek als eigen waarnemingen van de arbiter bleek dat de isolatie niet aan deze standaard voldeed. Daarmee waren de woningen niet conform de normen voor goed en deugdelijk werk.
Aannemers aansprakelijk voor schade
De arbiter verklaarde de klachten van de bewoners gegrond. De woningen kunnen door de ernstige geluidshinder niet normaal worden gebruikt, wat betekent dat de aannemers hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade. Deze schade wordt per geval vastgesteld, waarbij mogelijk een schadestaatprocedure via de RvA nodig is. Voor de bewoners betekent dit een stap dichter bij een oplossing, maar ook een signaal voor de sector: hoge beloften vragen om hoge standaarden.
Bron: cobouw.nl