Geen stroom, geen snoep: Cloetta schrapt bouw duurzame fabriek in Brabant

13 februari 2025

Netcongestie zet rem op miljoeneninvestering

Amsterdam kan niet uitbreiden vanwege te weinig capaciteit op het stroomnet

Snoepfabrikant Cloetta, bekend van merken als Red Band, King en Venco, heeft de plannen voor een nieuwe, duurzame fabriek in Roosendaal afgeblazen. De reden? Er is simpelweg geen garantie dat het bedrijf een elektriciteitsaansluiting krijgt. Het tekort aan capaciteit op het stroomnet – ook wel netcongestie genoemd – maakt het onmogelijk om een vestiging van deze omvang tijdig van energie te voorzien.

De geplande fabriek zou de grootste investering in de 160-jarige geschiedenis van het Zweedse zoetwarenconcern zijn, met een waarde van ruim 220 miljoen euro. Dit besluit onderstreept de impact van het overbelaste elektriciteitsnet op de Nederlandse economie en verduurzaming.

Netcongestie als groeiend probleem

Netcongestie is inmiddels een landelijk probleem en treft vooral grootverbruikers. Bedrijven staan op wachtlijsten voor zowel een nieuwe stroomaansluiting als voor het terugleveren van energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen. Maar niet alleen de industrie voelt de pijn: ook de bouw van nieuwe woningen loopt hierdoor gevaar.

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam sloegen recent alarm in een brief aan het kabinet. Ze waarschuwen dat de toekomst van de Nederlandse industrie “aan een zijden draad” hangt door netcongestie, stikstofregels en hoge energiekosten. In Roosendaal zelf staan op dit moment 132 bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting en 72 voor teruglevering, zo blijkt uit cijfers van Netbeheer Nederland.

Te lange wachttijden voor stroom

Toen Cloetta drie jaar geleden zijn bouwplannen aankondigde, verwachtte het bedrijf in 2025 operationeel te zijn. Vorig jaar bleek echter dat de fabriek mogelijk pas in 2028 een aansluiting zou krijgen. Dat was te laat en leidde uiteindelijk tot het besluit om de bouw af te blazen.

Voor Roosendaal is dit een flinke tegenvaller. De fabriek zou drie bestaande productielocaties – in Roosendaal, Sneek en het Belgische Turnhout – vervangen en het aantal banen in Roosendaal verdubbelen naar 300. Nu blijft onzeker wat er met de huidige fabrieken gaat gebeuren.

Niet alleen stroomtekort, ook juridische obstakels

Naast het energievraagstuk speelden ook juridische procedures een rol in de beslissing. Omwonenden maakten bezwaar tegen de bouw vanwege milieuoverlast en aantasting van het uitzicht. De Raad van State wees een bouwstop af, maar zou pas later dit jaar een definitief oordeel vellen over het project. Dit zorgde voor extra onzekerheid.

Cloetta komt eind maart met nieuwe plannen. Hoewel het bedrijf nu bespaart op bouwkosten, mist het ook de efficiëntievoordelen die een grotere, moderne productievestiging had kunnen opleveren. Ondertussen blijft netcongestie een grote uitdaging voor bedrijven die willen uitbreiden of verduurzamen – en dat terwijl de energietransitie in volle gang is.

Bron: fd.nl