Geen hypotheek als de VvE te weinig geld in kas heeft
14 augustus 2018
Sinds 1 april van dit jaar kan de aankoop van een appartement op een onverwachts debacle uitlopen. Als de aspirant kopers de hypotheek rond hebben op basis van hun inkomen volgt er namelijk nog een check. De bank wil graag weten of de VvE voldoende geld in kas heeft. Bij de taxatie moet worden onderzocht of het eigen vermogen van een VvE tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het complex bedraagt, óf dat er een deugdelijk onderhoudsplan is opgesteld. Liefst ziet de bank beide. Als dit niet het geval is dan kan de bank weigeren om een hypotheek voor een appartement te verstrekken waarmee de koop dus van de baan is.
Belang van de koper staat voorop
De banken stellen zich op het standpunt dat het belang van de banken voorop staat. Als een koper wel netjes de hypotheek kan betalen maar hij wordt daarnaast verplicht lid van een VvE die wanbeleid voert dan is dat een risico voor de bank. En daar wil de bank zowel zichzelf als ook de koper van en pand tegen beschermen. Veel kopers kijken niet of nauwelijks naar de financiële positie van een VvE als ze een huis kopen. Als dan blijkt dat er niet genoeg geld is voor noodzakelijk onderhoud kan dit tot grote problemen leiden voor de bewoners van de appartementen.
Verplicht reservefonds
Het is voor VvE’s al sinds verplicht om een reservefonds te hebben voor groot onderhoud of kostbare vervanging. Het gaat dan niet om bedragen van enkele honderden euro’s maar om investeringen van tienduizenden euro’s of meer. Banken kijken sinds 2018 steeds kritischer naar de financiële positie van een VvE. Als die niet in orde is dan kan het zijn dat een hypotheek wordt geweigerd of dat niet het gehele bedrag dat de koper heeft aangevraagd wordt gefinancierd. Een stok achter de deur dus voor VvE’s om hun zaken goed op orde te hebben of zo snel mogelijk te krijgen.
Bron: FD