Gebrek aan technisch personeel is grote bedreiging voor de economie

8 augustus 2018

Robots gaan straks alles overnemen. Over enkele tientallen jaren is er nergens meer personeel nodig want alles is geautomatiseerd. Dus geniet er maar van zolang je nog werk hebt. Dat is wat doemdenkers prediken. Maar is dat wel waar, moeten we bang zijn dat onze maatschappij door robots wordt overgenomen? Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur van Microsoft Nederland, denkt dat het zo’n vaart niet loopt.
Stigter schrijft in een opiniestuk in het Financieele Dagblad dat het vooral schort aan technische kennis.

Algoritmes helpen bij het maken van keuzes

De toekomst ligt bij het slim gebruiken van algoritmes. Stel dat ik een service wil opzetten voor het bezorgen van kleine boodschappen. Want als iemand vlak voordat de winkel sluit ontdekt dat de koffie op is, dan kan ik daar wellicht iets in betekenen, legt Stigter uit. Zo’n losse boodschap bezorgen met een auto kost veel te veel geld, maar wat als er voor dit doel drones worden ingezet. Een algoritme, laten we hem Business Bill noemen, kan uitrekenen of dit haalbaar is. En berekent en passant ook dat voor het opgegeven afzetgebied 20 drones nodig zijn om alle klanten te kunnen bedienen. Dan is er nog een punt van orde: De financiering. Ook dat vraagstuk kan aan een algoritme worden voorgelegd, deze noemen we Finance Bot. Finance Bot berekent dat het inderdaad haalbaar is en stelt zelfs voor om 25 bots in te zetten want dan kan de markt nog beter worden bediend.

De marketing regelen

De marketing moet uiteraard ook nog worden aangepakt. Marketing optimizers kunnen ervoor zorgen dat de juiste doelgroep online over de service van de boodschappen bezorgdienst wordt geïnformeerd. Zo kan het jonge bedrijf langzaam maar zeker een klantenkring opbouwen. Mond tot mond reclame gaat nu ook een rol spelen, want als iemand tevreden is over deze bezorgservice dan wil de buurvrouw het misschien ook wel proberen. Als het uiteindelijk zo goed gaat dat er winst wordt gemaakt kan worden nagedacht over uitbreiding naar een naastgelegen regio. Een ‘quantumcomputer’ kan berekenen wat de gevolgen zijn van uitbreiding van het bedrijf. Maar deze kan ook informatie geven over wat er gebeurt als de bezorgdienst onverhoopt concurrentie krijgt.

De balans tussen mens en technologie

Het klinkt allemaal heel leuk, dat scenario voor 2040. Zonder menselijk ingrijpen kunnen we dit echter niet realiseren, redeneert Erik-Jan Stigter. De mens zal toch altijd het brein blijven achter creatieve ideeën, want creatief zijn computers maar zelden, in ieder geval niet als je het vergelijkt met het menselijk brein. Om alle mogelijkheden die een digitale wereld ons biedt, nu en in de toekomst, is juist creatief en oplossingsgericht denken en werken heel belangrijk. Hier liggen voor Nederland zeker kansen.

De achterstand inlopen

De technische economie groeit drie keer zo hard als de rest van de economie. Maar de kennis en ontwikkelingen blijven zorgwekkend achter. De markt zal worden gedomineerd door bedrijven die hun diensten voor een aantrekkelijke prijs en in een zo kort mogelijk tijdsbestek kunnen aanbieden aan hun afnemers. Als Nederland geen actie onderneemt om de achterstand in technologische innovatie in te lopen dan zal ons land door andere landen voorbij worden gestreefd. Zoals Stigter zegt “Technologie vormt geen bedreiging voor ons land. Ons onvermogen om die optimaal in te zetten wel”.

Bron: FD